05.06.2008. / 13:18

Autor: Petra Horvat

Sumnja u korupciju

Odvjetnik Nevenke Tuđman tužiteljicu optužio za 'detuđmanizaciju' Hrvatske

Vrhovni sud je do sada ukinuo dvije oslobađajuće presude za Nevenku Tuđman koja se danas, na trećem suđenju Županijskog suda, za optužbe da je protuzakonitim posredovanjem primila 980 tisuća kuna izjasnila kako nije kriva

Ante Vukorepa, odvjetnik Nevenke Tuđman optužene da je bivšem poslovnom partneru namještala poslove te za to primala proviziju, na sudskom je hodniku optužio tužiteljicu Kseniju Pavić da je svjesna kako je optužena nedužna, ali da devet godina odugovlače postupak radi "detuđmanizacije" Hrvatske, te da se iz tog razloga protive vještačenju koje traži obrana. Vještačenjem treba biti utvrđeno prelazi li iznos honorara Igora Kneževića, bivšeg poslovnog partnera Nevenke Tuđman, 200 000 godišnje .

Prema tvrdnjama USKOK-a, optužena je zahvaljujući svom društvenom ugledu Kneževiću omogućila da izravno, bez javne nabave, sklopi ugovor o konzaltingu s Ministarstvom znanosti zbog čega joj je isplatio nagradu od oko 986 tisuća kuna. Obrana tvrdi da su usluge Kneževićeve tvrtke bile vrijedne manje od 200 tisuća kuna pa za njih nije trebalo provesti javni natječaj te da Knežević nije trebao platiti nagradu Nevenki Tuđman za dobiveni posao.

Vukorepa je tužiteljicu, zamjenicu ravnatelja USKOK-a, optužio tijekom stanke trećeg po redu suđenja Nevenki Tuđman, dok je sudsko vijeće odlučivalo o dokaznim prijedlozima.

Na ponovljenom suđenju Nevenki Tuđman predmet je dodijeljen novom sucu Marijanu Garcu koji je danas nakon čitanja optužnice, iskaza svjedoka i dokumentacije zakazao iduću raspravu za 18. srpnja kada će biti saslušani vještakinja za knjigovodstvo i financije Sonja Divljanović i Igor Knežević.

Bivši partner kćeri prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na prvom je suđenju priznao kako je uz pomoć Nevenke Tuđman u Ministarstvu znanosti postao osoba koja bira izvođača radova za ugradnju telefonskih centrala na fakultete, što je bila djelatnost njegove tvrtke. Knežević je uvjetno osuđen na dvije godine zatvora, a u trećem postupku protiv Nevenke Tuđman nastupa u svojstvu svjedoka optužbe.


Vezane vijesti

Treće suđenje Nevenki Tuđman

Kćer prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Nevenka Tuđman po treći je put optužena da je uz pomoć svog društvenog položaja četiri godine… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika