Objavljeno u Nacionalu br. 656, 2008-06-09

Autor: Željko Rogošić

Nova hrvatska arhitektura

Lebdeća kuća nad Zagrebom

U Splitu su izabrani najbolji hrvatski arhitektonski projekti koji će konkurirati za međunarodnu graditeljsku nagradu Cemex koja se dodjeljuje u Meksiku

Dobitnici nagrada među kojima su Lea Pelivan, Toma Plejić, Filip Filipec, Željko Žderić i Ivan Galić na svečanoj dodjeli u hotelu Le Meridien LavDobitnici nagrada među kojima su Lea Pelivan, Toma Plejić, Filip Filipec, Željko Žderić i Ivan Galić na svečanoj dodjeli u hotelu Le Meridien LavI ove godine hrvatski predstavnici sudjelovat će na međunarodnom natječaju Cemex Building Award. Ta svjetski ugledna nagrada dodjeljuje se za značajne doprinose graditeljstvu, a ustanovila ju je prije 17 godina multinacionalna kompanija Cemex, najveći svjetski proizvođač cementa i građevinskog materijala sa sjedištem u Ciudad de Méxicu. Za nju se kandidiraju predstavnici 30-ak zemalja sa svih kontinenata, a treću godinu zaredom provodi se i hrvatski nacionalni natječaj koji organizira Cemex Dalmacijacement iz Kaštel Sućurca, najveći hrvatski proizvođač cementa, što od 2005. posluje u sastavu Cemexa. Nacionalni natječaj omogućava najboljim hrvatskim projektima da konkuriraju na međunarodnoj sceni u tri kategorije: stambene građevine, javne i poslovne građevine te infrastrukturne građevine. Svaka kategorija ima posebne značajke za ocjenjivanje prema kojima Odbor nagrade donosi konačnu ocjenu. Hrvatska je već na prvom nastupu u međunarodnom Cemexovu natječaju 2006. imala vrlo zapažen rezultat. U dvije kategorije, u jakoj svjetskoj konkurenciji, osvojene su dvije nagrade. Zadarske morske orgulje u kategoriji javne i poslovne građevine te Skradinski most u kategoriji infrastrukturne građevine.

Na svečanoj dodjeli Graditeljske nagrade Cemex, u hotelu Le Méridien Lav u Splitu, proglašeni su ovogodišnji pobjednici u sve tri kategorije. Pobjednik u kategoriji stambene građevine je Kuća FN iz Zagreba, koju je projektirao mladi zagrebački arhitekt Ivan Galić, vlasnik NOP studija, čiji je investitor i izvođač bila Zagorjegradnja. U kategoriji javne i poslovne građevine Odboru nagrade najviše se svidjela Zgrada gimanzije i sportske dvorane u Koprivnici, čije su arhitektonsko rješenje Splitska riva je proglašena najboljim infrastrukturnim objektomSplitska riva je proglašena najboljim infrastrukturnim objektomnapravili dvoje mladih arhitekata iz Studija UP, Lea Pelivan i Toma Plejić, a investitor i izvođač Tehnika iz Zagreba. U kategoriji infrastrukturne građevine nagradu je dobio projekt Riva iz Splita, autorski rad arhitekata Studija 3LHD. Dvije posebne nagrade, koje je 2006. Cemex uveo za projekte koji poštuju načela održive gradnje i dostupnosti objekta invalidnim osobama, dobio je Konstruktor-inženjering iz Splita. Za pristupačnost projekt Rekonstrukcije i dogradnje KBC Rebro iz Zagreba i Most iznad Cetine pokraj Šestanovca nagradu za održivu gradnju. Svi nagrađeni projekti predstavljat će Hrvatsku na 17. međunarodnom natječaju CBA u studenome u Ciudad de Méxicu.

“Dodjela posebnih nagrada potvrda je kako hrvatsko graditeljstvo ide ukorak s europskim standardima, stavljajući sve više težište na čovjeka i razinu kvalitete življenja. Hrvatsko graditeljstvo, sudeći prema radovima koji su konkurirali, pokazuje iznimnu zrelost i promišljanje o stvarnim ljudskim potrebama“, izravan je bio predsjedavajući nacionalnog Odbora za nagrade, direktor Instituta za građevinarstvo Hrvatske dr. Jure Radić, koji je postao i član Međunarodnog žirija Cemexove Building Award. “Cemex Building Award postao je svojevrsni ambasador graditeljstva koji spaja najudaljenije krajeve svijeta, različite koncepte i škole arhitekture i graditeljstva. I ova nagrada dokaz je da pojam velikih i malih zemalja u graditeljstvu ne postoji”, istaknuo je direktor Dalmacijacementa Trpimir Renić.


Ivan Galić pobijedio je na hrvatskom natječaju Cemexa u kategoriji stambenih građevina originalnom kućom 'FN' sagrađenoj u ZagrebuIvan Galić pobijedio je na hrvatskom natječaju Cemexa u kategoriji stambenih građevina originalnom kućom 'FN' sagrađenoj u ZagrebuI Odboru i brojnim uzvanicima posebno se svidio rad 34- godišnjeg zagrebačkog diplomiranog arhitekta Ivana Galića. U najužem izboru uz Kuću FN ostali su stambeno-poslovni objekt M7-4 na Žnjanu u Splitu i stambeno-poslovni kompleks ZAGRAD iz Rijeke. Međutim, Odbor je smatrao da je višestambena Kuća FN u Mikulićima, sjeverno od Črnomerca, u Ulici Frane Nevjestića, poseban doprinos stambenoj arhitekturi, jer objedinjuje teme zajedničkog stanovanja i obiteljske kuće. “To je u predgrađu Zagreba, posebno u podsljemenskoj zoni, jako osjetljiva tema. Komercijalna gradnja za tržište pod Sljemenom već dugo traje, neprilagođena, kaotična gradnja stiže u ambijent čiji se identitet gubi”, svjestan je Ivan Galić, koji je i prije kao dio tima mladih arhitekata sudjelovao na nizu natječaja. Već je 2007. osvojio nagradu “Drago Galić” za najbolje ostvarenje u stambenoj arhitekturi. “Htio sam i uspio napraviti kuću koja će sadržavati komercijalnu veličinu, a dojmom djelovati kao razlomljeni niz više stambenih jedinica. Vrlo je ugodno dobiti nagradu i priznanje struke, jer arhitekti i građevinari nisu na suprotstavljenim pozicijama, kako se često misli“, veli Galić, kojemu je prvi značajniji projekt bio POS u Čakovcu.

Jure Radić, arhitekt Jerko Rošin, Milutin Anđelić, profesor emeritus Građevinskog faulteta u Zagrebu, akademik Ante Vulin, umirovljeni profesor Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, te Miljenko Domijan, glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, prepoznali su Galićevu bijelu gradnju sazdanu od horizontalne lebdeće baze i tri blisko postavljena mini-tornja kao doprinos kultivaciji okoliša iz kojega je protjerana autentičnost i skladnost skromne ruralne gradnje. Kuća FN sastoji se od pet stambenih jedinica, objedinjenih zajedničkim ulaznim prostorom. Jedna stambena jedinica proteže se kroz “lebdeće” povišeno prizemlje zgrade, dok se druge tri jedinice nalaze u zasebnim mini-tornjevima na dvije, odnosno tri etaže. Peta, najmanja stambena jedinica nalazi ispod srednjeg tornja s kojim se može povezati u cjelinu. Osnovna koncepcija stanova u tornjevima je jednostavna. Na nižoj ulaznoj etaži postavljen je trakt sa spavaćim sobama i kupaonicom, više etaže su za atraktivne, dvostrano orijentirane dnevne boravke, s kuhinjom i blagavaonicom. Frontalne strane stanova potpuno su ostakljene, svi stanovi imaju loggie ili terase, pa je intimnost i zaštićenost od susjeda postignuta. “Iako kuća ima više stanova, stanari su zadržali zajednički vrt na 500 četvornih metara, pa im taj vrt i lebdeći volumen prizemlja daju osjećaj zajedništva, da doista žive u kući, ali svatko ima svoju privatnost“, ističe Galić.

Kuća FN ozbiljni je hrvatski favorit za međunarodnu Cemex Building AwardKuća FN ozbiljni je hrvatski favorit za međunarodnu Cemex Building AwardI stručne kritike u hrvatskim časopisima naglašavaju vrijednosti Kuće FN i Galićev doprinos stvaranju novog modela projektiranja. Kuća FN pokazuje kako je moguće postići arhitektonsku i stambenu kvalitetu koja će biti tržišno atraktivna. I sam Galić svjestan je da je to primjer “stambene izgradnje koji nadilazi nerazumijevanje investitora, urbanističku regulativu, nisku kvalitetu izvedbe, neizvjesnost i rizičnost gradnje za nepoznatog kupca”. Kad je dobio poziv za natječaj, shvatio je da ga inicira Cemex Dalmacijacement koja se bavi proizvodnjom cementa i da je u igri beton. “A ova kuća ne bi mogla nastati bez betona, jer konstruktivna rješenja bez njega nisu primjenjiva. Otvorene prostore bez zidova i stupova, velike konzole, zahtjevnu plastiku volumena, sve to omogućuju nosivi sistemi visokostjenskih nosača, odnosno beton sa svojim konstruktivnim svojstvima. I to je bio razlog da se s Kućom FN, mojim dosad najdražim radom, prijavim na natječaj“, kaže daroviti arhitekt, kojemu su otac i brat građevinari. Prema općem mišljenju, Kuća FN ozbiljni je hrvatski favorit za međunarodnu Cemex Building Award.

Drugi hrvatski favorit svakako je Zgrada gimnazije i sportske dvorane u Koprivnici. Mladi arhitekti Leo Pelivan i Toma Plejić ponudili su “razigrano” rješenje, koje je svesrdno prihvatio direktor Tehnike Filip Filipec. Projekt Gimnazije i sportske dvorane “Fran Galović” je projekt javno-privatnog partnerstva Tehnike, Grada Koprivnice i Županije koprivničko-križevačke. Zgrada koprivničke gimnazije i sportska dvorana koja je pobijedilaZgrada koprivničke gimnazije i sportska dvorana koja je pobijedilaPružio je tipologiju školskih zgrada na posve nov i suvremen način. Koprivnička škola je škola budućnosti i nema nikakve veze s dosad poznatom organizacijom školskog prostora. Gimnazija otvara unutarnje prostore vanjskima, dopušta da krajolik prodre u interijer. Građevina je vrlo jednostavna, monovolumenska forma u kojoj je okosnica prostorne organizacije interna, višeetažna pješačka komunikacija - ulica. Taj prostor spaja i razdvaja učenički trakt, slobodne i sportske sadržaje pod poligonalnom polikarbonatskom opnom. Cjelokupni sklop zgrade gimnazije i sportska dvorana objedinjeni su 400 metara dugom atletskom stazom. Avenue Mall iz Zagreba i Rekonstrukcija i dogradnja KBC Rebro nisu izdržali konkurenciju Pelivanove i Plejića. U kategoriji infrastrukturne građevine Graditeljsku nagradu Cemex dobila je splitska Riva. To će sigurno biti povod za nove polemike. Ali za Odbor nagrade nije bilo dvojbe. Osim arhitektonskim oblikovanjem, rješenje i materijalima odgovara na izazove s kojima se Riva susreće.

Kuća FN, Zgrada gimnazije, Riva, KBC Rebro i most iznad kanjona Cetine, dubok oko 70 metara, u Meksiku će se kao reprezentanti hrvatskog graditeljstva na CBA suočiti s konkurencijom nekoliko stotina radova iz svih krajeva svijeta.

Vezane vijesti

Tko prvi, njemu shopping centar

Tko prvi, njemu shopping centar

Dubrovnik, najpoznatiji hrvatski turistički simbol, ima i jednu svoju specifičnost nezamislivu zagrad svog ugleda i veličine. Za razliku od svih, pa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika