Objavljeno u Nacionalu br. 656, 2008-06-09

Autor: Maroje Mihovilović

Rusija

Elitni stanovi ugrožavaju kuće slavnih pisaca

BORIS PASTERNAK, ruski nobelovac proslavio se u svijetu svojim književnim djelom 'Dr. Živago'BORIS PASTERNAK, ruski nobelovac proslavio se u svijetu svojim književnim djelom 'Dr. Živago'Moskovsko predgrađe Peredjelkino, mirno, slikovito seosko područje, između dva svjetska rata pretvoreno je u naselje dača za ruske pisce, kako bi ondje u miru pisali. Svoje kuće tu su imali Boris Pasternak, Ilja Erenburg, Leonid Leonov, Konstantin Simonov, Isak Babelj. To je bilo “područje nacionalne zaštite”, a kuće nekih pisaca, primjerice Pasternakova, pretvorene su u muzeje. No proglašenje Peredjelkina “područjem nacionalne zaštite” nije ga spasilo od onoga što se događa posvuda u okolici Moskve - velike stambene izgradnje.

U Peredjelkinu upravo izrasta veliki blok elitnih stanova, koji su svi rasprodani unaprijed, samo pedesetak metara kuće u kojoj je Pasternak živio od 1936. do smrti 1960. To više nije mirna dača u prirodi, nego kućerak uz betonsko zdanje. Njegova nećakinja, koja održava muzej, prosvjedovala je kod lokalne vlasti da se izgradnja zabrani, ali uzalud.

Vezane vijesti

Tisuće Putinovih protivnika i pobornika na ulici

Tisuće Putinovih protivnika i pobornika na ulici

Oko 11.000 protivnika i 35.000 pristaša ruskog premijera Vladimira Putina okupilo se u subotu u Moskvi, sat prije službenog početka dviju odvojenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika