Objavljeno u Nacionalu br. 656, 2008-06-09

Autor: Veljko Barbieri

Kuharski kanconijer

Proljetni pirjanci i ragouti

Kako je prelijepa Prozerpina uspokojila svojega ljutitog muža Plutona i strogu majku Cereru te spasila dječaka Enija, Romulova unuka, koji je nesmotreno prostrijelio posvećenoga zečića

Veljko BarbieriVeljko BarbieriU čarobnom gaju u neposrednoj blizini tek osnovanog Rima ujutro se iz gustog grma pojavila Prozerpina, Cererina prelijepa kći, prva sestrica grčke Perzefone, nešto manje stroga prema ljudskom rodu. Dok je ljuta Perzefona znala krvavo presuditi kad bi neki smrtnik počinio zlodjelo, Prozerpina, nježna u tijelu i duši, štitila ih je kad je god mogla, pa i pred svojim neumoljivim mužem Plutonom, gospodarom podzemnoga svijeta. Toga jutra dječak Enije, jedan od unuka osnivača Grada, silnog Romula, ubio je malom strelicom posvećenog zečića i odmah se pred svojom kćeri koja je brala slatko cvijeće divljeg bagrema pojavi njezina ljuta majka Cerera i zatraži od nje da kazni nevaljalca. Uto se iz podzemlja začuje i tutanjva, jer je i neumoljivi Pluton čuo što se dogodilo. “Pošalji ga k meni, ženice moja, i više neće vidjeti danjega svijetla”, reče gospodar podzemlja i opet zatrese zemljom. Ali smilio se Prozerpini mališan koji je drhtao od straha i plakao nad malim probodenim zečićem, spreman da se zauvijek odvoji od zemaljskog života.

Pa kako je znala da u kasno proljeće samo dobar objed može utješiti njezina mračnog muža, koji ju je željno iščekivao u ložnici, pokuša se Prozerpina nagoditi s majkom i mužem: “Pa kako je ovaj jadni mali Enije mogao znati da cilja na posvećeng zečića. Ja ionako ne marim što je odapeo svoju strelicu. Ako smo mogli oprostiti njegovu djedu Romulu što je umorio brata Rema, možemo oprostiti i ovom nevinom dječarcu koji potječe od najčišće rimske krvi.


Nego, poslušajte me, mila majčice i dragi mužu. Donesite mi zlatni kotao pred ulaz u Tartar pa ću vam od ovog zekana i tek izniklog bilja pripremiti gozbu koja će smiriti vaš gnjev.” Pa zavlada tajac i samo se čulo lelujanje povjetarca u grmlju i granama, dok se toplim zrakom širio miris aromatičnog bilja.

Pred vratima podzemlja vijećali su Cerera i Pluton i potom odluku priopćili Prozerpini: “U redu, ali jelo mora pripremiti Enije, a ne ti, draga kćeri, jer je on počinio zlodjelo, a ne ti, i ne možeš na sebe preuzeti njegovu krivnju. Pa ipak, ima priliku da se iskupi. Usreći li nas svojim jelom, slobodan je i bit će mu oprošteno, ali ako mu jelo ne uspije, mora se oprostiti od danjega svijetla i vanjskoga svijeta.” I bio bi se jadni Enije loše proveo, jer je Cerera već zapalila vatru pod zlatnim kotlićem pred ulazom u Tartar, da mu ne priskoči u pomoć mila Prozerpina. Oderali su zajedno zečića, jer je i mali Enije bio vičan lovačkom umijeću, isjekli ga na komade, a Prozerpina nareže mladog povrća pa sve zajedno bace na zlatno ulje u zlatnom kotliću.

Dok je Enije pirjao meso i povrće, hitala je Prozerpina čarobnim gajem, brala aromatično bilje i dodavala mirišljave grančice mališanu koji je i sam uskoro bio omamljen mirisima i okusima iz zlatnog kotlića koji su se cijedili sa zlatne žlice kojom je mališan prema Prozerpinim napucima miješao vreli proljetni pirjanac. Kad je jelo napokon bilo gotovo, Prozerpina je jednu zdjelu poslala Plutonu, a drugu Cereri, jer nisu smjeli primiti ništa iz ruku smrtnika. I opet zavlada tišina, napeta poput zlatnog lanca na kojem je visio kotlić s jelom, a onda se začuje smijeh iz Podzemlja i zadovoljni Cererini uzdasi. Enije je bio spašen. Njegov raguot toliko se svidio bogovima da su često molili Prozerpinu neka zazove Enija da im zajedno skuhaju njihovo otad omiljeno jelo. Od tih davnih dana pirjanci i ragouti smatrani su hranom besmrtnika.

Ragout od kunićaKunića od 1,5 kg rasijecite, obrašnite i pržite u tavi na masti dok ne zazlati. Položite ga u veću posudu na posteljicu od 3 ribane mrkve, 1 ribanog celera, 2 ribana luka, 1 sjeckane paprike. Posolite, popaprite i sve tušite i pirjajte dok se meso i povrće ne prožmu. Dodajte malo ribane narančine kore i podlijte narančinim sokom, vežite vrhnjem i služite s domaćim rezancima.

Teleći pirjanacU većoj tavi na 1 dl maslinova ulja zazlatite 1 kg telećih odrezaka, 1 sjeckanu kapulu i 5 dag sjeckane pancete. Dodajte 2 razrezana pomidora, pola sjeckanog korijena koromača pa pirjajte podlijevajući s 1 dl bijela vina. Na kraju posolite, popaprite i začinite s malo ribane limunove kore.

Vezane vijesti

Bakhovi razuzdani jelovnici

Bakhovi razuzdani jelovnici

Dioniza, vječno zanesenog Zeusova i Semelina sin, boga vina, u antičkoj su Grčkoj slavili razuzdanim svetkovinama, Dionizijama, i kraljevi i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika