10.06.2008. / 08:26

Autor: Hrvoje Šimičević

Kriza cijena

Hrvatska pogođena većom krizom od zemalja u okruženju

Dok su sa jučerašnjeg sastanka najbogatije zemlje svijeta pozvale proizvođače nafte na povećanje dnevnih kvota kako bi se umanjila rastuća kriza energenata, Hrvatska je Vlada najavila intenzivno bavljenje cijenama, preko posebnog povjerenstva

Od danas je barel nafte 135 dolara, a gotovo su u praksi neizbježne zloslutne najave stručnjaka da bi do ljeta trebao skočiti i 150 dolara. I dok se već postavljaju analize o tome kolika će probijena granica biti realnost za sljedeću zimu, za što se predviđa i cifra od 200 dolara, nadolazeća dva tjedna Eurosuper 95 će na Ininim benzinskim crpkama koštati od 9,50 kn po litri, a Eurodizel rekordnih 9,84 kune.

Nova cijena Eurosupera 95 inače je 20 lipa veća od dojučerašnje, a 15 lipa nadilazi dosadašnju cijenu Super 95. S druge strane, cijena plavog dizela, koja je na globalnoj razini u proteklom mjesecu prouzročila masovne prosvjede i nerede na ulicama, za sada će ostati na postojećoj cijeni od 5,60 kuna, a nepromijenjena ostaje i cijena lož ulja na 6,98 kuna po litri.

Jučerašnji prosvjedi u azijskim i europskim državama prouzročeni su pak rapidnim rastom cijena nafte, koja je krajem prošlog tjedna skočila na rekordnih 139 dolara po barelu, praćena najvećim dnevnim skokom u povijesti; od 11 dolara ili 8 posto. Poočetkom tjedna došlo je ipak do pada cijena, pa je barel bio 135, 60 dolara.

Dok su sa jučerašnjeg sastanka u Japanu najbogatije zemlje svijeta pozvale proizvođače nafte na povećanje dnevnih kvota kako bi se umanjila rastuća kriza energenata, Hrvatska je Vlada najavila intenzivno bavljenje cijenama, preko posebnog povjerenstva , kojemu će se pridružiti i guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski. Jedino pitanje ostaje kad će cijena nafte probiti granicu od 10 kuna. A to je, prema svemu sudeći, pitanje mjeseca, ako ne i dana, ističu stručnjaci.

Hrvatska osjetljivija na povećanje cijena

Hrvatska je u ovom trenutku osjetljivija prema rapidnom povećanju cijena energenata, koje očekivano uvjetuju proporcionalan rast drugih cijena. Stručnjaci ističu kako je jedan od razloga veliko povećanje manjka u razmjeni s inozemstvom. Shodno tomu, osjetno je povećanje kamata, dok prostora za daljnje zaduženje više nema, koje je potrebno za krupne investicije u ovakvim situacijama. Inflacija će u sljedećim mjesecima biti veća nego što se prije predviđalo, a rast cijena u Hrvatskoj je znatno veći nego u zemljama s kojima razmjenjujemo robu, što bi s druge strane moglo uvjetovati gubitak konkurentnosti na tržištu.

Kad je riječ o drugim važnim izvorima energije, Hrvatska uvozi više od 75 posto nafte i oko 30 posto plina. Činjenica da ne posjedujemo vlastita nalazišta, uvjetuje još veću ovisnost o samom uvozu. Zbog toga je naglašena osjetljivost na kretanje cijena na svjetskom tržištu.

Vlada danas o mjerama za ublažavanje krize

Sanaderova pozivnica Rohatinskom jasno je ukazala koliko je u ovom trenutku Vlada nemoćna da se konkretno suočava s postojećim stanjem, prvenstveno zbog nedostatnih kadrovskih kapaciteta. Premijer je jučer istaknuo kako Vlada ne može zaustaviti rast cijena goriva, ali da može utjecati na ublažavanje stanja. Vlada je naime najavila kako bi država mogla reagirati jedino preko povećanja potpora za građane, kao što je rast neoporezivog dijela plaće te Zakon o minimalnoj plaći. Danas bi ministar financija Ivan Šuker trebao predstaviti najavljene mjere.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika