27.10.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

BASKIJA

BASKIJSKA VLADA USVOJILA PLAN O AUTONOMIJI

BASKIJSKA VLADA USVOJILA PLAN O AUTONOMIJI

Baskijska vlada usvojila je plan o autonomiji Baskije u odnosu na Španjolsku, koji je vlada u Madridu automatski ocijenila neprihvatljivim, piše u ponedjeljak Večernji list. Prema planu o autonomiji Baskija bi dobila status “slobodne pridružene države” i imala bi pravo odlučivati o svojem suverenitetu referendumom. Time bi plan trebao zaustaviti 30-godišnje nasilje terorističke skupine ETA, u kojem je na sjeveru Španjolske i jugu Francuske ubijeno više od 800 ljudi. Vlada španjolskog premijera Josea Marije Aznara program je okarakterizirala kao ‘’legalizaciju nasilja’’ i najavila da će ga zaustaviti političkim ili pravnim sredstvima.
Baskijska vlada namjerava predložiti taj plan baskijskom parlamentu, nakon čega bi se trebali održati pregovori sa središnjom vladom koji bi trajali najdulje šest mjeseci. Nakon toga plan bi bio predstavljen parlamentu u Madridu, u kojemu Aznarova stranka ima većinu.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika