10.06.2008. / 11:06

Autor: Petra Horvat

Senzacionalno arheološko otkriće:

Pronađena astečka palača vladara Montezume

Arheolozi pretpostavljaju kako je Montezumin pad djelomično uzrokovan i šamanskim proročanstvim vizijama, zbog kojih je vladar konkvistadore smatrao božanskim bićima

Meksički arheolozi su u središtu meksičke prijestolnice Ciudad de México pronašli ostatke astečke palače u kojoje je živio vladar Montezuma. Voditeljica stručnog tima Elsa Hernandez otkrila je kako su arheolozi tijekom radova na obnovi kolonijalne zgrade pronašli dijelove zida i poda od bazalta koji su bili dio sobe u kojoj je Montezuma navodno meditirao. Za bazaltni se pod pretpostavlja kako je dio Case Denegride, kuće koju su španjolski konkvistadori opisali kao prostoriju bez prozora obojanu u crno, u kojoj je Montezuma promišljao o vizijama i proročanstvima njegovih šamana.

Palaču slavnog vladara, poznatu pod imenom Casas Nuevas, ili Nove kuće, činilo je pet međusobno povezanih zgrada. Za neke se prostorije pretpostavlja da su bile vladarev ured, dječje sobe, sobe za vladareve žene, čak i zoološki vrt.

Španjolski su osvajači porušili astečke spomenike, te su današnji Ciudad de Mexico sagradili na ruševinama. Hernandez je izjavila kako se dugo smatralo kako je Montezumina palača bila kraj Nacionalne palače.

Astečki vladar Montezuma vladao je u doba dolaska konkvistadora Hernana Cortesa u meksičku dolinu 1519. godine. Astečki grad i carstvo srušeni su 1521., a Montezuma je umro u španjolskom zarobljeništvu.

Vezane vijesti

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Na lokalitetu Kamenica kod Vinkovaca pronađeni su ostaci ranokršćanske bazilike iz 4. ili 5. stoljeća, za koji se pretpostavlja da je bila crkva sv.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika