10.06.2008. / 17:35

Autor: Katarina Zorić

Slovenija

Završen summit EU-SAD

"Imali smo vrlo dobre i otvorene razgovore", rekao je slovenski premijer Janez Janša na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali i američki predsjednik George W. Bush te predsjednik Europske komsije Jose Manuel Barroso

Klimatske promjene i energetska stabilnost, politika globalne sigurnosti, osobito odnosi s Iranom i Kubom, te potpora mladim demokracijama u državama poput Iraka i Afganistana bili su u središtu razgovora čelnika Europe i SAD-a na godišnjem summitu EU - SAD koji je danas održan na Brdu kod Kranja

"Imali smo vrlo dobre i otvorene razgovore", rekao je slovenski premijer Janez Janša na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali i američki predsjednik George W. Bush te predsjednik Europske komsije Jose Manuel Barroso.

Ističući kako EU i SAD "dijele najvažnije vrijednosti", ostvaruju veliki dio svjetskog društvenog proizvoda i daju 75 posto sredstava za pomoć nerazvijenim zemljama, Janša je ipak upozorio da su te zemlje odgovorne i za prevelike emisije stakleničkih plinova koje je potrebno smanjiti. "EU i SAD nose i zajedničku odgovornost i trebaju dati primjer ostalima", rekao je Janša.

Govoreći o globalnom sporazumu koji bi omogućio smanjivanje emisija ugljičnog dioksida, američki predsjednik George Bush je rekao da taj proces mora imati "realistične ciljeve" i da ima smisla samo ako se u njega uključe rastuća gospodarstva, poput onih Indije i Kine, koja su također sve veći onečišćivači.

Na summitu se razgovaralo i o regionalnim temama, a Bush je među ostalim naglasio da "Turska spada u Europsku uniju". Zahvalio je europskim državama na pomoći u stabilizaciji Afganistana te je istaknuo da 'postkastrovska' Kuba ne može napredovati ako "ne oslobodi sve političke zatvorenike".

Govoreći o problemu odnosa s Iranom, Bush je rekao da ta zemlja nastavlja s obogaćivanjem urana koji bi joj mogao omogućiti stvaranje nuklearnog oružja, što predstavlja prijetnju susjedima u regiji. Stoga Iran, kako je rekao Bush, treba birati između izolacije i suradnje sa zapadnim državama, te dodao da je sada "pravo vrijeme" za zajedničko djelovanje SAD-a i Europske unije, ali da odgovor mora dati sam Iran.

Barroso izrazio zahvalnost Bushu zbog doprinosa Sjedinjenih Država koje su desetljećima podržavale integraciju Europe.

Nakon Slovenije, Bush će posjetiti Njemačku.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika