11.06.2008. / 09:32

Autor: Tanja Molvarec

Varaždin

HSLS i HDZ smjenjuju Čačića

Sudeći po posljednjim događajima gotovo je sigurno kako će HDZ, HSS i HSLS koalirati i na lokalnim izborima, koji su na rasporedu slijedeće godine

Koalicijski partneri iz HSLS-a i dva HNS-ovca priklonili su se HDZ-u te pokrenuli proces smjene HNS-a i Čačića s vlasti u Varaždinskoj županiji.

Dojučerašnji partneri u toj županiji - HNS i HSLS - danas su krenuli s žestokim međusobnim optužbama: Čačić tvrdi da ga HSLS-ovci smjenjuju direktno po nalogu Ive Sanadera, dok liberali tvrde da je Čačić prije tri mjeseca želio izbaciti HSLS iz vlasti. Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije 22 vijećnika iz HDZ-a, HSS-a, HSLS-a, HSP-a te dva bivša HNS-ovca koji su se proglasili nezavisnima izglasali su smjenu Čačićeva šefa Skupštine - Vladimira Stolnika. On je u trenutku smjene bio u bolnici jer mu je iznenada pozlilo.

Čačić i njegovi oponenti su se u zgradi Skupštine svađali oko toga je li sjednica legalna ili nije. Čačić je tvrdio da sjednicu može sazvati samo Stolnik ili zamjenik kojega on odredi, dok je HDZ tvrdio da sjednicu može legalno voditi dopredsjednik Skupštine iz redova HSLS-a Dragutin Kranjčec. HNS su optužili da želi izazvati nove izbore.

"HSLS je zajedno sa HDZ-om I HSS-om krenuo u realizaciju scenarija koji se kuha već šest mjeseci od kada su sklopili koaliciju na državnoj razini. Iako su se u Skupštinu provukli na mojoj listi, sada žele mimo izborne volje ogromne većine birača u Varaždinskoj županiji i bez izbora smjeniti vlast. No, uvjeren sam da će im to biti kontraproduktivno: ovakva politička trgovina, i to 11 mjeseci pred izbore, samo će homogenizirati birače i simpatizere HNS-a, a HSLS razotkriti kao derivat i marionetu HDZ-" izjavio za Jutarnji list Radimir Čačić.

Inače, Nacional je prije nekoliko tjedana pisao o planu suradnje HDZ-a i HSS-a kojim će njihova koalicija na državnoj razini biti preslikana i na lokalnu vlast. Čini se kako HDZ sada pokušava ostvariti sličan aranžman i s HSLS-om i na taj način još ojačati međustranačku suradnju. Tako se već sada može nazrijeti kako će HDZ, HSS i HSLS koalirati i na lokalnim izborima, koji su na rasporedu slijedeće godine.

Inače, Radimir Čačić će danas održati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o razlozima zašto ga se želi smijeniti.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika