11.06.2008. / 10:30

Autor: Tanja Molvarec

Pakistansko-afganistanski sukob

Sukob na afganistanskoj granici odnio 18 žrtava

Neki izvori tvrde da se napad dogodio kada su pakistanske paravojne snage zadužene za nadzor granice presrele afganistanske vojnike koji su pokušavali uspostaviti kontrolnu točku na pakistanskom teritoriju u okrugu Mohmand, jednome od uporišta pakistanskih talibana i boraca Al-Qaede

Najmanje 18 ljudi je poginulo u noći s utorka na srijedu kada je iz Afganistana ispaljena raketa koja je usmrtila i deset pakistanskih vojnika, prenosi BBC. Helikopteri su prenosili tijela poginulih u grad Peshawar no još uvijek nije posve jasno što se dogodilo, izvijestila je BBC-jeva reporterka Barbara Plett.

Neki izvori tvrde da se napad dogodio kada su pakistanske paravojne snage zadužene za nadzor granice presrele afganistanske vojnike koji su pokušavali uspostaviti kontrolnu točku na pakistanskom teritoriju u okrugu Mohmand, jednome od uporišta pakistanskih talibana i boraca Al-Qaede. Uslijedio je sukob jer su afganistanski vojnici tvrdili da se nalaze na teritoriju svoje države.

Talibani imaju snažno uporište na područjima granice gdje lokalna vlast ima malo ovlasti i moći.

Međunarodne snage pod vodstvom SAD-a, koje se bore protiv talibana uz afganistansku vojsku, prisutne su u afganistanskoj pokrajini Nangarhar koja graniči s pakistanskim okrugom Mohmand i one jedine imaju rakete. Pakistan optužuje NATO i afganistansku vojsku da ne čine dovoljno kako bi nadzirali svoju stranu granice te da zračne snage koji budno prate sumnjive militante samo pogoršavaju situaciju. U incidentu koji se dogodio nedavno u drugoj regiji poginulo je jedno dijete i tri žene tijekom akcije snaga SAD-a na militante u provinciji Paktika.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika