11.06.2008. / 16:36

Autor: Nina Tomljanović

Suđenje Antunu Gudelju

Saslušan Josip Boljkovac

Boljkovac je kazao da je Kir u Zagreb došao 27. lipnja 1991. najprije k njegovu zamjeniku Slavku Degoriciji, a onda i k njemu te da je siguran da je ubijen jer je bio za mirno rješenje krize, a ne za ratnu opciju

Saslušanjem bivšeg ministra MUP-a Josipa Boljkovca i bivšeg načelnika osječke policije Mate Šalinovića, na osiječkom Županijskom sudu je nastavljeno suđenje Antunu Gudelju koji je optužen da je na cesti između Osijeka i Tenje automatskom puškom usmrtio načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira, Milana Kneževića, skupštinskog vijećnika, Gorana Zobundžiju, potpredsjednika Izvršnog vijeća Skupštine općine Osijek, te teško ranio Mirka Tubića, predsjednika MZ-a Tenje, koji su išli na mirovne pregovore s pobunjenim Srbima u Tenji.

Boljkovac je kazao da je Kir u Zagreb došao 27. lipnja 1991. najprije k njegovu zamjeniku Slavku Degoriciji, a onda i k njemu te da je siguran da je ubijen jer je bio za mirno rješenje krize, a ne za ratnu opciju.

Degoriciji je, kaže Boljkovac, rekao da mu je život u Osijeku u opasnosti te da mu se sprema likvidacija. "To je i rekao i meni, a Degoricija je tada izjavio da raspolaže podacima da je Kirov život ugrožen i da ga hitno treba premjestiti iz Osijeka u Zagreb", kazao je bivši načelnik ministra MUP-a te dodao kako je on odmah odlučio Kira što prije premjestiti u Zagreb. "Trebao je doći u nedjelju, 30. lipnja 1991. godine, ali je, na žalost, ubijen 1. srpnja te godine", kaže Boljkovac.

"Kir mi je osobno rekao da mu prijete Vladimir Šeks i Branimir Glavaš", ustvrdio je i nastavio kako je nakon obavijesti o Kirovu ubojstvu odmah obavijestio predsjednika Franju Tuđmana koji je rekao da će poduzeti sve u vezi s tim slučajem. Predsjednik Tuđman mi je rekao kako "u HDZ-u ima ekstremista koji ne mogu podnijeti mirnu opciju" te da ne zna za koga rade. Spomenuo je da postoje i podatci o najavljenoj njegovoj likvidaciji te Josipa Manolića i mene, rekao je Boljkovac te dodao kako je dan nakon Kirova ubojstva smijenjen s dužnosti ministra MUP-a, a smijenio ga je predsjednik Tuđman na zahtjev Miloševića. "O tome postoje depeše i dokazi da je srpsko podzemlje odlučilo da se likvidira Boljkovac", ustvrdio je.

Boljkovac je ponovio kako je siguran da je Kir ubijen jer je bio za mirno rješenje krize, a ne za ratnu opciju. U Osijek su u to vrijeme dolazili Gojko Šušak, koji je kaže, bio strani agent, te Vice Vukojević, "koji su radili iza leđa".

Gudeljev odvjetnik, Domagoj Rešetar je na izjave o premještaju Kira iz Osijeka u Zagreb primijetio da Boljkovac ne govori istinu. Rešetar kaže kako je krajnje nelogično da je takva odluka donesena bez rješenja o premještaju.

Na upit Rešetara kako to da nije tražio objašnjenje zašto Josip Reihl Kir nije došao u nedjelju, 30. lipnja u Zagreb kako je bilo dogovoreno, Boljkovac je kazao da ne zna je li to u MUP-u učinjeno.

Svjedoka Matu Šalinovića, koji je uz vrijeme ubojstva Josipa Reihla Kira bio njegov pomoćnik a nakon toga imenovan načelnikom osječko-baranjske Policijske uprave, je odvjetnik optužbe Slobodan Budak upitao da li je policija poduzela sve radnje u vezi s tim ubojstvom.

Na to je Šalinović odgovorio kako je policija obavila svoj dio posla te izdala tjeralicu za Gudeljem, budući da je pobjegao s mjesta ubojstva. Na Budakovo pitanje, da li zna da je načelnik Kir bio s nekim u sukobu, on je odgovorio kako je i medijski bilo prezentirano da lokalna vlast s Branimirom Glavašem i Petrom Kljajićem na čelu nije zadovoljna radom načelnika Kira. "Optuživali su ga da ne radi svoj posao, da štiti JNA, jugonostalgičare i srbočetnike. Ne isključujem da je dobivao prijetnje, ali meni o tome nije govorio", rekao je Šalinović.

Suđenje se nastavlja 19. lipnja Gudeljevom obranom i očekujese izricanje presude.

Vezane vijesti

Slučaj ubojstva Josipa Reihl Kira ponovno na Vrhovnom sudu

Slučaj ubojstva Josipa Reihl Kira ponovno na Vrhovnom sudu

Slučaj Antuna Gudelja, nepravomoćno osuđenog na 20 godina zatvora zbog ubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihl Kira, Gorana Zobundžije,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika