12.06.2008. / 09:44

Autor: Tanja Molvarec

Otvorena birališta

Irci referendumom odlučuju o novom reformskom ugovoru Europske unije

Za Lisabonski ugovor zauzimaju se sve stranke u parlamentu, osim nacionalističkog Sinn Feina koji ima tek četvero od 166 zastupnika i koja se jedina protivi sporazumu

Otvorena su irska birališta na referendumu kojim se odlučuje o europskom ugovoru iz Lisabona koji, da bi stupio na snagu, mora prihvatiti svih 27 članica EU. Lisabonski ugovor dokument je koji zamjenjuje europski ustav te bi se njime reformirati europske ustanove.

Samo Irska odlučuje o tom pitanju referendumom jer je na to obvezuje njezin ustav. Ostale članice EU odlučile su se za ratifikaciju ugovora u parlamentu što je već učinilo njih 18. Iako je odbacivanje dokumenta na referendumu često kao u slučaju iz 2005. kada su Francuska i Nizozemska odbacile europski ustav, ovog puta neće biti ponavljanja referenduma.

Za Lisabonski ugovor zauzimaju se sve stranke u parlamentu, osim nacionalističkog Sinn Feina koji ima tek četvero od 166 zastupnika i koja se jedina protivi sporazumu.

Birališta će se zatvoriti u 23.00 sata, a izlaznih anketa neće biti. Prebrojavanje glasova počet će tek sutra u 10.00 sati, a prvi se rezultati očekuju isti dan popodne. Budući da su mnogi su birači neopredijeljeni, ankete pokazuju da će konačan rezultat biti tijesan.

Vezane vijesti

Dogovor vrha Europske unije: Promjena Lisabonskog sporazuma i zaštita eura

Dogovor vrha Europske unije: Promjena Lisabonskog sporazuma i zaštita eura

Šefovi država i vlada zemalja članica EU-a dogovorili su promjene Lisabonskog sporazuma. Time se stvara trajni krizni mehanizam, kojeg će moći… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika