12.06.2008. / 15:18

Autor: Nina Tomljanović

Bruxelles

U utorak Hrvatska otvara pregovore za poglavlje Socijalna politika i zapošljavanje

Održat će se izvanredan sastanak Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER) na kojem bi veleposlanici zemalja članica EU trebali bez rasprave potvrditi zajedničko pregovaračko stajalište za poglavlje Socijalna politika i zapošljavanje

Iz diplomatskih izvora u Bruxellesu doznaje se informacija kako će Hrvatska na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Luxembourgu, koja će se održati u utorak, 17. lipnja, otvoriti pregovore s Europskom unijom za poglavlje Socijalna politika i zapošljavanje dok je drugo poglavlje-Sloboda kretanja radnika-još uvijek na raspravi u Radnoj skupini Vijeća EU-a za proširenje.

Za ponedjeljak, 16. lipnja je zakazan izvanredan sastanak Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER) na kojem bi veleposlanici zemalja članica EU trebali bez rasprave potvrditi zajedničko pregovaračko stajalište za poglavlje Socijalna politika i zapošljavanje, a za sada nije sigurno da li će za drugo poglavlje biti prihvaćeno zajedničko pregovaračko stajalište, bez čega pregovori ne mogu biti otvoreni.

COREPER je danas prihvatio dva pregovaračka stajališta za Tursku te bi ona u utorak trebala otvoriti pregovore u poglavljima Pravo trgovačkih društava i Pravo intelektualnog vlasništva. Turska je dosad otvorila pregovore u šest poglavlja, dok je Hrvatska dosad otvorila 18 pregovaračkih poglavlja s time da su u dva pregovori privremeno zatvoreni.

Europska komisija je predala nacrt zajedničkog stajališta u poglavlju Pravda, sloboda i sigurnost, no diplomatski izvori su za Hinu potvrdili kako nema izgleda da pregovori s Hrvatskom budu otvoreni u tom poglavlju.

Komisija trenutačno radi na nacrtu zajedničkog pregovaračkog stajališta za još tri poglavlja - Sloboda kretanja roba, Porezi i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Postoji mogućnost da će francusko predsjedništvo sazvati još jednu Međuvladinu konferenciju o pristupanju u srpnju te bi se na njoj mogli otvoriti pregovori u nekoliko poglavlja.

Do kraja 2008. godine trebao bi se zatvoriti dio ranije otvorenih poglavlja te bi se trebala otvoriti sva preostala poglavlja. U skladu s time sljedeća godina bi trebala biti godina zatvaranja poglavlja.

Poglavlje Poduzetništvo i industrijska politika u ovom je trenutku najbliže zatvaranju, te je Hrvatska u tom poglavlju dobila jedino mjerilo za zatvaranje koje je predala i sada je u postupku verifikacije u EK.

Do kraja lipnja Hrvatska treba predati Komisiji još devet mjerila za otvaranje pregovora u tri poglavlja - Javne nabave, Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika