12.06.2008. / 18:19

Autor: Petra Horvat

Hrvatska

Saboru upućeno devet 'europskih' zakona

Predsjednik Vlade Ivo Sanader istaknuo je kako je za usklađivanje europskih i hrvatskih zakona potrebno izraditi još deset zakona

Među 'europskim' zakonima koje je Vlada RH danas uputila Saboru nalaze se i oni kojima se vremenski ograničavaju olakšice za poduzetnike u slobodnim zonama,brdsko planinskim područjima te u Vukovaru. Porezne olakšice poduzetnicima u EU moraju biti opravdane, vremenski ograničene i degresivnog karaktera.

Vlada je predložila izmjene Zakona o obnovi Vukovara kojima će se postupno smanjivati, te od 2017. u potpunosti ukinuti oslobađanje od poreza na dobit vukovarskim poduzetnicima. Vukovarski su poduzetnici, kao i do sada, do 2010. oslobođeni plaćanja tog poreza, od 2011. do 2013. plaćat će 25 posto, od 2014. do 2016. 75 posto propisane svote, a puni propisani porez na dobit plaćat će od 2017.

Poduzetnici u brdsko-planinskim području do 2010. godine ostaju oslobođeni plaćanja 75 posto poreza na dobit, a puni će iznos plaćati od 2011.

Vlada je predložila i izmjenu Zakona o slobodnim zonama u kojoj predlaže da se potpore poduzetnicima u tim zonama vežu uz one po Zakonu o poticanju ulaganja. "Poduzetnici koji su već uložili u slobodne zone biti će oslobođeni plaćanja PDV-a do ulaska u EU", naglasio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec, te dodao kako će se poduzetnicima koji su do sada uložili u zone udio u porezu na dobit koji moraju plaćati postupno povećavati, a povlastice će biti ukinute 2017.

Po Zakonu o naknadi žrtvama kaznenih djela, koji je Vlada uputila Saboru, država bi se obvezala žrtvama nadoknaditi izgubljenu zaradu te troškove liječenja i bolničkog smještaja.

Prijedlogom izmjena Zakona o parničnom postupku predviđeni su novi alati koji bi trebali omogućiti da drugostupanjski sudovi samo provedu neposredno izvedene dokaze, ako utvrde da u prvom stupnju nisu dobro provedeni. Zakon kojim bi se broj općinskih sudova sa 115 smanjio na 67 upućen je u drugo čitanje. Izmjenom Zakona o izvozu robe s dvojnom namjenom utvrdit će se uvjeti za prometovanje robe koja se može koristiti u civilne i vojne svrhe.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader istaknuo je kako je za usklađivanje europskih i hrvatskih zakona potrebno izraditi još deset zakona.

Vlada je predložila i izmjenu Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi. "Izmjenjeni bi Zakon o državnoj potpori u poljoprivredi trebao pomoći hrvatskoj poljoprivredi da se što bezbolnije pripremi za ulazak u EU", rekao je Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Donesen je i akcijski plan o Nacionalnom informacijskom sustavu za droge, Karlovačkoj je županiji darovano zemljište za izgradnju Trgovačko-ugostiteljske škole u Karlovcu, Malom Lošinju je za potrebe izgradnje Gradske knjižnice darovan bivši Dom JNA, a Vlada je prihvatila i ugovor o osnivanju centra za rehabilitaciju Silver za slijepe i osobe s tjelesnim oštećenjem.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika