13.06.2008. / 08:31

Autor: Nina Tomljanović

Beograd

Koštunica odbacio ideju o misiji EU umjesto UNMIK-a

Srbijanski premijer navodi da je parlament Srbije usvojio rezoluciju u kojoj je zaključeno da bi upućivanje misije Eulexa predstavljalo čin ugrožavanja suvereniteta, ustavnog poretka Srbije i teritorijalnog integriteta

Nakon što je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon najavio da će izmijeniti djelovanje UNIMK-a Kosovu tako što će misiju EU (Eulex) staviti pod okrilje UN-a, premijer Srbije Vojislav Koštunica u priopćenju dostavljenom agenciji Tanjug je tu izjavu odbacio kazavši da je takav prijedlog suprotan rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti i kao takav neprihvatljiv za Srbiju.

Srbijanski premijer navodi da je parlament Srbije usvojio rezoluciju u kojoj je zaključeno da bi upućivanje misije Eulexa predstavljalo čin ugrožavanja suvereniteta, ustavnog poretka Srbije i teritorijalnog integriteta."Pošto je cilj Eulexa provedba Ahtisaarijevog plana o neovisnosti Kosova, jasno je da je ova misija u izravnoj suprotnosti s rezolucijom 1244 prema kojoj cilj međunarodne nazočnosti nikako ne može biti neovisnost Kosova", kazao je Vojislav Koštunica.

Ban Ki-moon je Vijeću sigurnosti jučer najavio da će izmijeniti djelovanje UNMIK-a na Kosovu radi većeg europskog angažmana te dodao da će misija EU-a djelovati pod okriljem UN-a kojim će rukovoditi njegov posebni izaslanik. On je rekao da nakon 15. lipnja kada bi na snagu trebao stupiti kosovski ustav, UNMIK na Kosovu neće moći obavljati svoje administrativne funkcije "ad interim" već će imati dužnost davanja izvještaja o situaciji, pomagati dijalog između Beograda i Prištine te pomagati Kosovu u sklapanju međunarodnih sporazuma.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika