13.06.2008. / 10:57

Autor: Katarina Zorić

NOGOMET I EKONOMIJA

Hrvatskoj 42 milijuna eura po utakmici

Europska ekonomija zahvaljujući Euru ostvarit će rast za više od 1,4 milijarde eura. Pozitivan utjecaj europskog nogometnog prvenstva očitovat će se na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini

Svaka odigrana utakmica hrvatske reprezentacije na Euru, nacionalnoj ekonomiji u prosjeku bi mogla donijeti 42 milijuna eura. Najviše će zaraditi pivovare, kladionice, turističke agencije, ali i proizvođači navijačkih rekvizita. To su procjene stručnjaka u istraživanju koje je proveo MasterCard, službeni sponzor Eura, a prenosi Vjesnik.

Europska ekonomija zahvaljujući Euru ostvarit će rast za više od 1,4 milijarde eura. Pozitivan utjecaj europskog nogometnog prvenstva očitovat će se na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, uključujući rast u prodaji karata, putovanjima, prodaji hrane i pića, trgovini robom, u sponzorstvima, oglašavanju te korištenju telekomunikacijskih i novih medijskih usluga.

Ekonomski rast ostvarit će nacionalna gospodarstva svih zemalja sudionika Eura, uključujući i domaćine Austriju i Švicarsku, a 'halo-učinak' bit će vidljiv na cjelokupnoj europskoj ekonomiji.

Najunosnije utakmice mogu generirati od 49 do 56 milijuna eura ekonomskog rasta. Procjenjeno je da će najsnažniji učinak na gospodarstvo imati utakmice Francuske protiv Italije, Nizozemske protiv Francuske te Italije protiv Nizozemske. Samo te utakmice mogle bi donijeti više od 168 milijuna eura europskoj ekonomiji. Najunosnije utakmice iz ostalih skupina su Švicarska protiv Portugala, Austrija protiv Njemačke u Beču te Španjolska protiv Rusije. Najveći ekonomski porast bilježe utakmice u kojima igra Njemačka.

Medijska vrijednost Eura procjenjuje se na 400 milijuna eura.

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika