13.06.2008. / 12:20

Autor: Katarina Zorić

ŽIVOTNI STANDARD

SSSH traži odgodu poskupljenja struje

Komentirajući stalna poskupljenja goriva, Ana Knežević je upozorila da INA svakodnevno akumulira sve veću dobit.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske traži da se poskupljenje struje odgodi do kraja godine, a smatraju kako do tada treba izraditi Nacionalni akcijski plan za gospodarenje energentima.

"Bez nacionalne strategije upravljanja energentima cijene struje i goriva i dalje će nekontrolirano rasti, a sav teret poskupljenja prebijat će se preko leđa građana", rekla je predsjednica SSSH-a Ana Knežević na današnjoj konferenciji za novinare.

Ana Knežević je ocijenila da Vladin sustav potpore pri poskupljenju struje neće zaštiti socijalno najugroženije, već će na ruku ići samcima, neovisno o njihovim primanjima. Sindikati stoga traže formiranje sustava potpora koji će zaštititi 255.000 nezaposlenih, 700.000 umirovljenika, 60.000 primatelja novčanih naknada do 1.200 kuna, kao i 170.000 onih koji primaju socijalnu pomoć u iznosu do 500 kuna

Komentirajući stalna poskupljenja goriva, Ana Knežević je upozorila da INA svakodnevno akumulira sve veću dobit. U prvom kvartalu ove godine ona je tri puta veća u odnosu na prošlu godinu, odnosno povećala se sa 186 milijuna kuna na 596 milijuna.

Uspoređujući rast cijena i plaća u razdoblju od 2001. do 2008. sindikalci su izračunali da je Eurosuper 95 poskupio 57 posto, a Eurodizel 90 posto, osnovni prehrambeni proizvodi od 40 do 50 posto, komunalne naknade od 100 do 200 posto, a prosječna je plaća porasla svega 36,71 posto.

SSSH predlaže da Vlada primijeni Zakon o plivajućim trošarinama i smanji cijenu goriva tako da ne obračunava PDV na nabavnu cijenu plus trošarina plus naknade, već da PDV izravno ide na nabavnu cijenu.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika