13.06.2008. / 12:29

Autor: Nina Tomljanović

Den Haag

23. lipnja nastavak suđenja Gotovini, Čermaku i Markaču

Suđenje hrvatskim generalima započelo je 11. ožujka ove godine, šest i pol godina nakon podizanja optužnice u predmetu

U ponedjeljak, 23. lipnja na Međunarodnom sudu u Hagu se nastavlja suđenje trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, doznaje se na Haškom sudu (ICTY).

Suđenje će započeti svjedočenjem novog, zaštićenog svjedoka kojem je sudsko vijeće u predmetu Gotovina, Čermak i Markač prošloga tjedna odobrilo zahtjev tužiteljstva da mu se zaštiti identitet.

U obrazloženju tužiteljstva stoji kako je riječ o hrvatskom Srbinu čija rodbina živi u Hrvatskoj te da se on sam u nju često vraća, tako da bi javno objavljivanje identiteta za njega moglo biti opasno.

Suđenje hrvatskim generalima započelo je 11. ožujka ove godine, šest i pol godina nakon podizanja optužnice u predmetu.

Tokom tjedna je iskaz dalo nekoliko bivših UN-ovih promatrača. Oni su govorili o neselektivnom granatiranju Knina uoči i za vrijeme operacije Oluja za što je uz ostale, optužen i general Gotovina.

Nekoliko lokalnih Srba, svjedočilo je o navodnim zločinima nad civilima nakon Oluje u kolovozu 1995. godine. Oni su opisivali uništavanje kuća, pljačke i ubojstva za što se također terete optuženi generali.

Hrvatske generale optužnica tereti da su zajedno s najvišim hrvatskim političkim i vojnim dužnosnicima predvođenim bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj u akciji Oluja bio etnički očistiti dijelove Hrvatske koji su tada bili pod kontrolom pobunjenih Srba.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika