13.06.2008. / 14:58

Autor: Hrvoje Šimičević

EU

Irci vjerojatno protiv Lisabonskog ugovora, problemi za Hrvatsku?

Neminovno je da će ovaj negativan ishod imati ne baš dobar odjek na zemlje koje su u pristupnom procesu, naročito Hrvatska. Naime, sporazum iz Nice, koji bi trebao biti zamijenjen Lisabonskim ugovorom, predviđa 27 članica Unije, pa će Hrvatskoj biti vrlo teško postati njenom 28. članicom

Finalni ishod prvih neslužbenih, a po Europsku uniju iznimno pesimističnih rezultata prebrojavanja referendumskih glasova u Irskoj, o kojem je ovisila sudbina Lisabonskog ugovora u toj zemlji, bili su u potpunosti točni. Irci su prema svemu sudeći većinski srušili Lisabonski ugovor, proklamiran kao novi temeljni Unijin dokument te time uzrokovali nekoliko većih problema za EU.

Dok se dugoročne posljednice očekuju u doglednoj budućnosti, već po objavi prvih rezultata, euro je pao na najnižu razinu u posljednjih mjesec dana. "Izgleda da su protivnici ratifikacije Lisabonskog ugovor pobijedili na referendumu", kazao je vidno razočaran irski ministar pravosuđa Dermot Ahern po objavi rezultata. "Narod je rekao svoje, iz bezbrojnih razloga", kazao je Ahern.

Jedan od elementarnih problema ovakvog ishoda glasovanja (iako se treba čekati finalni rezultat) leži u činjenici da Lisabonski sporazum, za kojeg je zasad jedino u Irskoj izglasavano (ne) povjerenje, može biti potpuno stopiran; jer ga sve zemlje članice Unije (27) moraju ratificirati. Samu Irsku matični ustav je primorao na raspisivanje referenduma, a poražavajući rezultat bi vrlo vjerojatno mogao potaknuti druge članice da ga također održe.

Time je nastavljena prilično neslavna 'tradicija' verificiranja elementarnih dokumenata EU-a, jer je, podsjećamo, prije tri godine, u Francuskoj i Nizozemskoj referendumom odbačen Ustav Europske unije, što je uzrokovalo dvogodišnju krizu u cijeloj Uniji.

Neminovno je da će ovaj negativan ishod imati ne baš dobar odjek na zemlje koje su u pristupnom procesu, naročito Hrvatska. Naime, sporazum iz Nice, koji bi trebao biti zamijenjen Lisabonskim ugovorom, predviđa 27 članica Unije, pa će Hrvatskoj biti vrlo teško postati njenom 28. članicom.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika