13.06.2008. / 16:47

Autor: Tanja Molvarec

Postignut sporazum

Radnicima Dalmatinke Nove šest plaća do 30. lipnja

Poslodavac se potpisivanjem ovog sporazuma obvezao da će isplatiti najniže zajamčene plaće dok se ponovno ne pokrene proizvodnja te je obvezan zadržati radnike na poslu do kraja godine

Napokon je postignut sporazum kojim će radnici Dalmatinke Nove koji su u više navrata štrajkali radi neisplaćenih plaća, dobiti šest plaća do 30. lipnja te tri do 30. rujna.

Radnici su spremni povući tužbe no uz uvjet da mogu ponovno pokrenuti sudske postupke ukoliko im ne budu isplaćene ove obečane plaće do 30. lipnja. Naime, 303 radnika je prošle godine uputilo prijedlog za otvaranje stečajnog postupka zbog neisplaćenih plaća. Nakon toga su ih vlasnici Dalmatinke Nove pokušavali nagovoriti da odustanu od tužbe ali radnici nisu prihvatili taj prijedlog dok im se ne riješe neki problemi.

Sporazum su potpisali predstavnica Nezavisnog sindikata Iva Radonja, Neven Poljak u ime sindikata TOKG-a, Jozo Marić HUS-a, pravni zastupnik radnika "Dalmatinke Nove" odvjetnik Zoran Vujanović i Gianfranco Ladini, predsjednik Uprave "Dalmatinke Nove".

Iva Radonja je izjavila nakon potpisivanja sporazuma da su radnici zadovoljni ali ali da još ne vjeruju da će se sve obećano ostvariti. Poslodavac se potpisivanjem ovog sporazuma obvezao da će isplatiti najniže zajamčene plaće dok se ponovno ne pokrene proizvodnja te je obvezan zadržati radnike na poslu do kraja godine. Tada treba pripremiti i program zbrinjavanja tehnološkog viška. Naime, Dalmatinka Nova ima 326 zaposlenih, dok su talijanski vlasnici istaknuli kako programi uključuju samo 245 radnika

"Dok nam na račune ne sjednu plaće, ne vjerujemo talijanskom poslodavcu koji nas je i ovaj put pokušao izigrati. Naime, trebali smo ići u Ured splitsko-dalmatinskog župana, pa u tvornicu, no mi smo to odbili i tražili da svi zajedno odemo do najbližeg javnog bilježnika i potpišemo prihvaćeni prijedlog sporazuma kako je i dogovoreno kod ministra Damira Polančeca", rekla je Iva Radonja.


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika