13.06.2008. / 17:22

Autor: Ivica Medo

Bad Tatzmannsdorf

Bilić: Bila je to utakmica za sve ljubitelje nogometa

"Ostvarili smo još jednu povijesnu pobjedu i zbog toga sam jako sretan. Mislim da je to bila odlična utakmica u kojoj su mogli uživati svi koji vole nogomet", kazao je Bilić

Dan nakon pobjede nad Njemačkom i plasmana u četvrtfinale Europskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj, hrvatski izbornik Slaven Bilić kasnio je na press-konferenciju u Bad Tatzmannsdorfu gotovo sat vremena, no "sedma sila" nije mu zamjerila, dočekala ga je velikim pljeskom.

"Ostvarili smo još jednu povijesnu pobjedu i zbog toga sam jako sretan. Mislim da je to bila odlična utakmica u kojoj su mogli uživati svi koji vole nogomet. Parirali smo Nijemcima u svakom segmentu igre, od skok igre do trke u sredini terena. Jedino na taj način se može pobijediti Njemačku. Još kad je Hrvat iz Kaštela izjednačio za Austriju protiv Poljske, našoj sreći nije bilo kraja", istakao je Bilić u uvodu.

Hoćete li odmarati igrače iz prve postave u susretu s Poljskom?
"To ćemo još razmotriti kad vidimo zdrastveni bilten. Imamo dovoljno vremena razmisliti, ali ne i previše. Danas imamo trening u Oberwartu, odmorit ću igrače koji su igrali protiv Njemačke, a oni koji nisu, odradit će jedan jaki trening."

Možete li nam otkriti kad ste se odlučili za sastav s Rakitićem u momčadi i Kranjčarem na drugoj špici i koliko biste platili cigaretu koju ste popušili na klupi poslije utakmice?
"Ne znam koliko bih je platio, ali znam da je Austrija jedna od zadnjih oza za nas pušače, ha, ha, ha... Što se tiče taktike i sastava, odluku smo donijeli u ponedjeljak nakon što smo pogledali utakmicu Njemačke i Poljske. Imali smo i drugih opcija, razmišljali smo o Vukojeviću i Petriću, ali ipak smo se odlučili na ovu varijantu. Nismo htjeli otkrivati što smo odlučili. Trebali smo mir u igri, konkretnost u napadu, a u isto vrijeme da ne izgubimo agresivnost u sredini terena. Nismo mijenjali sustav igre. Igrati 4-4-2 ili 4-4-1-1 nije gotovo nikakva razlika. Kranjčar je igrao napadača, ali bio je i spona između sredine i napada. Uspio je ući i u dvije dobre prilike, igrao je savršeno."

Ima li nečeg s čime niste zadovoljni?

"Nema. Kad budemo pogledali ponovno utakmicu sigurno ćemo naći neke pogreške. Ali to su Nijemci, to je nogomet. Ne možeš očekivati da ćeš protiv velesile sve odigrati savršeno, da neće doći ni u jednu priliku. Bilo je gusto u početku drugog poluvremena kad su nas stvarno stisli, ali način na koji smo izašli iz toga, stvarno je bio impresivan. I kad smo postigli drugi pogodak i poslije njega svi su bili na razini zadatka. Na razini su bili i oni koji su ušli s klupe. Donijeli su nam neophodnu svježinu."

Jeste li pred početak turnira razmišljali o tome da biste nakon dvije utakmice mogli biti prvi u skupini i izboriti četvrtfinale?
"Jesam. Ali nismo tempirali formu za Nijemce nego za svih šest utakmica koje eventualno možemo odigrati na turniru. Htjeli smo već u prvoj eksplodirati. Nismo kalkulirali protiv Austrije, pa da s Nijemcima odigramo na nulu i onda pobijedimo Poljsku. Da je tako, onda protiv Njemačke sigurno ne bi igrao Robert Kovač kojem je prijetila suspenzija."

Jeste li sretni što ste u četvrtfinalu izbjegli Portugal i koga biste više željeli u četvrtfinalu, Češku ili Tursku?
"Naravno da mi je drago što ne idemo na Portugal. Jedni su od najvećih favorita. Bili su odlični i na EP 2004. i SP 2006. Ali sve su to velike momčadi, sve imaju svoje prednosti i mane. Naši skauti su ih detaljno snimili i spremno ćemo dočekati bilo koju od te dvije momčadi."

Kako su na momčad djelovale negativne kritike poslije utakmice s Austrijom?

"Mi pokušavamo zaštiti momčad od utjecaja sa strane. Ako kritike budu jako negativne, pokušavamo da na nas ne utječu. Ista stvar je i kad su mediji euforični, kao što su vjerojatno sada poslije utakmice s Njemačkom. Moramo zadržati normalu i moramo uvijek ostati na zemlji. Jasno je da nismo potpuno imuni na te stvari. Emotivni smo jednako kao i cijeli narod. Ali pokušavamo to ignorirati."

Jeste li došli na svoje kad ste od Saveza tražili da se angažiraju skauti za praćenje protivnika?

"Trebali smo takve ljude. Švedski izbornik mi je pričao da su dva njihova skauta gledale našu utakmicu s Nizozemskom, a s njima se možemo sastati samo u finalu. Mi smo se bazirali na A i B skupinu. Skauti su odradili fantastičan posao. To su sve naši prijatelji i to je samo plus. Ali to što rade, rade fenomenalno, detaljno i koncizno."

Mislite li da je Olić najbolji igrač dosadašnjeg dijela turnira?

"Ola je odigrao obje utakmice apsolutno fenomenalno. Pohvalio bih ga ne samo radi trke i zalaganja, nego i kvalitete igre koju je demonstrirao. Nije mi jasno da je kod nas upitan igrač koji godinama igra odlično u velikim klubovima. Ako nekoga moram posebno pohvaliti, onda je to Olić.

Prije 14 godina na EP u Engleskoj Hrvatska je bila u sličnoj situaciji nakon dvaju kola. Tada je protiv Portugala poslala drugu momčad na teren i izgubila je 3-0, a zbog toga su ispali Danci. Hoćete li misliti na Austriju kojoj treba barem remi Hrvatske s Poljskom?
"Moram priznati, mi smo tu jako egoistični. Mislimo isključivo na svoju momčad i usredotočeni smo na svoje ciljeve. Međutim, bez obzira na sastav u kojem ćemo igrati s Poljskom, probat ćemo pobijediti. Vidjet ćemo kakvo je zdrastveno stanje igrača i odlučiti tko će igrati."

Što vam je ispalo iz džepa kad je Kranjčar promašio prvu šansu?
"Medaljon Pape Ivana Pavla II. Prije Eura četiri drage osobe su mi dale četiri draga predmeta koja uvijek nosim sa sobom."

Vidljivo ste povezani sa suradnicima. Kako ste ih birali?
"Razmišljao sam o tome da moramo biti na istoj valnoj dužini. Da slično razmišljamo i kad smo izvan terena. Devedeset posto odluka donosimo zajednički, a u onih deset posto ja presiječem i donesem odluku. Konzultiram se svima, moji suradnici su sve samo ne klimavci, ali naravno da ja donosim odluke."

Je li prednost to što ćete četvrtfinalnu utakmicu igrati u Beču a ne u Baselu?

"Tamo smo već igrali, osjetili smo teren, skidali se u svlačionici koju već poznajemo. To je neka prednost, ali ne mislim da je to nije neka presudna stvar."

Do kada su igrači sinoć ostali budni?

"Ne znam, ja sam otišao spavati u 12. Pitajte glasnogovornika, on je ostao duže. Igračima sam dopustio da pozovu najdraže i druže se s njima dokle im bude odgovaralo."

Koja su za vas najveća iznenađenja dosadašnjeg Eura?
"Visoki poraz Italije od Nizozemske i Rusije od Španjolske. Treći golovi na toj utakmici bili su zaista sjajni. Prvenstvo je odlično, malo momčadi igra destruktivni nogomet."

Kako ocjenjujete igru Danijela Pranjića koji je bio kritiziran nakon prve utakmice?
"Odigrao je odlično. On i Rakitić zaustavili su Nijemce na svojoj lijevoj strani. Bio je opasan i u napadu. Pripremio je prvi pogodak, bio je odličan na svakom dijelu terena."

U kojoj pobjedi nad Nijemcima ste više uživali, onoj 1998. ili sada ovoj?
"U Francuskoj smo ipak igrali za polufinale. Ma, ne mogu reći kad sam bio sretniji. Obje pobjede su mi jako drage. Ponosan sam na svoju momčad."

Bilić: Modrić je među najboljima na svijetu
Jeste li u trenutku euforije pretjerali kad ste poslije utakmice s Njemačkom izjavili da je Modrić najbolji europski igrač?
"Nisam, ja doista tako mislim. Uvijek mu to govorim. Modrić je vrhunska klasa, već sada je među najboljima na svijetu."

Vezane vijesti

Torres: Bilić nas je sasvim paralizirao

Torres: Bilić nas je sasvim paralizirao

Pohvalu je izborniku hrvatskih nogometaša Slavenu Biliću dao napadač Chelseaja i španjolske reprezentacije Fernando Torres. - Hrvatski je izbornik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika