13.06.2008. / 17:25

Autor: Tanja Molvarec

Španjolska

Dvoje djece ovisni o mobitelima

Dvoje djece u dobi od 12 i 13 godina smješteni su u kliniku jer su se toliko često koristili mobitelom da su popustili u školi te su postali asocijalni i povučeni

Dvoje djece u Španjolskoj primljeni su u kliniku kako bi se liječili od ovisnosti o mobitelu, prenosi BBC. Djeca u dobi od 12 i 13 godina smjestili su u kliniku roditelji koji su tvrdili da djeca više nisu mogla obavljati svoje uobičajene aktivnosti bez svojih mobitela. Popustili su u školi te su lagali roditeljima kako bi dobili novac koji su potrošili na telefoniranje.

U klinici uče kako se snaći bez mobitela tri mjeseca. Maite Utges, direktor Klinike za mentalno zdravlje djece i mladih rekao je da je ovo prvi slučaj da se dvoje djece liječi od ovisnosti o mobitelu. "Oboje su pokazali ozbiljne poremećaje i to se odrazilo na njihove uspjehe u školi. Ova djeca imaju ozbiljne poteškoće u vođenju normalnog i zdravog života", rekao je Utges za jedne španjolske novine.

Dječaci su mobitele dobili prije 18 mjeseci i njihovi roditelji nisu kontrolirali pozive svoje djece i nisu primijetili koliko puno koriste te uređaje dok njihov učinak nije postao preočit. Jose Martinez-Raga, stručnjak za ovisnosti tvrdi da ovisnici o mobitelima postanu antisocijalni, povučeni a često i iznervirani. Upozorio je da je sve više slučajeva takve ovisnosti u svijetu i da je ovo samo "vrh ledenjaka" te da bi ovisnost o mobitelima mogla prerasti u opasnu prijetnju u budućnosti.

Djeca danas mobitele imaju u sve ranijoj dobi a stručnjaci ističu da roditelji ne bi svojoj djeci trebali kupovati mobitele prije nego navrše 16 godina. Japan je zemlja u kojoj ima najviše djece i mladih ovisnih o mobitelima.

Vezane vijesti

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Nerijetko se danas riječi “ako nisi na Fejsu kao da ne postojiš” vrlo doslovno shvaćaju jer trenutno oko 850 milijuna ljudi diljem svijeta ima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika