14.06.2008. / 11:55

Autor: Hrvoje Šimičević

Uvođenje nove regulative

Zakon o zabrani pušenja za mjesec dana?

Svi ugostitelji koji se ne budu pridržavali novog zakona, plaćati će kazne do 250 tisuća kuna, a pojedinci koji prekrše zakon biti će kažnjeni s 1000 kuna

Najavljivani zakon o zabrani pušenja, jedan od aspekata usklađivanja domaćih zakona s onima Europske unije, već bi sljedećeg tjedna trebao ući u saborsku proceduru, a za oko mjesec dana i biti verificiran. Drugim riječima, u srpnju ili kolovozu, u Hrvatskoj će biti uvedena zabrana pušenja. Prijedlog je to zakona koji će zbog urgentnosti (prouzročene činjenicom da se radi o usklađivanju s propisima EU-a) vjerojatno biti proslijeđen u hitnu proceduru, kao i na usvajanje po hitnom postupku.

Zakonom će biti zabranjeno pušenje u restoranima i drugima javnim zatvorenim prostorima. S druge strane, od zabrane će do početka iduće godine biti izuzeti mali kafići, zbog nešto dužeg procesa prilagodbe novom zakonu. Prema zakonu o zabrani pušenja, vlasnici spomenutih objekata, biti će, u slučaju da žele imati prostor za pušače, primorani na nabavku specijaliziranih kabina ili kapsula za pušače, koje uključuju izolaciju dima od ostatka prostora, kao i nužnu dozu ventilacije. Spomenute kabine koštaju oko 50 tisuća kuna, piše Jutarnji list.

Svi ugostitelji koji se ne budu pridržavali spomenutih 'režima', plaćati će drakonske kazne. Naime, novim je zakonom za pojedince koji ga prekrše predviđena kazna od 1000 kuna, dok će vlasnici objekata plaćati 200 do 250 tisuća kuna. Odgovornost će biti i na konobarima koji poslužuju goste koji krše rečeni zakon.

Vezane vijesti

I Bugarska zabranila pušenje

I Bugarska zabranila pušenje

Bugarski parlament izglasao je u četvrtak zabranu pušenja u svim javnim zatvorenim prostorima od 1. lipnja, u nastojanju da odvrati od te štetne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika