15.06.2008. / 11:09

Autor: Hrvoje Šimičević

UN i službena Priština

Na snagu stupio Ustav, definiranje ovlasti tek slijedi

Plan glavnog tajnika UN-a o implementaciji sigurnosnih, sudskih i administrativnih međunarodnih dužnosnika u Kosovu, naišao je na kritike Kosova, ali i Srbije, koja ne prihvaća proglašenje ustava Kosova

Predstavnici više od 40 zemalja danas će nazočiti svečanosti potpisivanja Ustava najmlađe europske države, Kosova, nakon što je novi Ustav na snagu stupio sinoć. Svoj će potpis danas staviti predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu. S druge strane, najbitniji aspekt procesa normalizacije stanja manifestira se kroz nadolazeću podjelu vlasti službene Prištine s UN-ovom upravom na Kosovu, UNMIK-om, koja još nije decidirana.

Prema planu preoblikovanja, UNMIK bi se postepeno trebao smanjiti, ali bi još držao glavnu riječ u ključnim područjima. Shodno planu, ovlasti upravljanja policijom, carinom i pravosuđem neće biti pod ingerencijom nove države, nego pod tijelom UN-a, što je inzistirao glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moon.

Prema njegovim planovima, misija EU-a (EULEX) s oko 2000 policajaca, sudskih i administrativnih dužnosnika bi trebala ostati pod okriljem UNIMK-a. Ovakvom planu 'protive' se u Prištini, zbog postojanja prvotnog plana, koji im je trebao omogućiti znatno veće ovlasti. S druge strane, Srbija ističe kako će ovakvim raspletom situacije otvoriti stražnja vrata za ulazak EULEX-a, čime bi se potvrdila neovisnost Kosova.

"Pošto je cilj misije EULEX da na temelju odbačenog (Martti) Ahtisaarijeva plana provede neovisnost Kosova, očigledno je da je ova misija izravno suprotna i Rezoluciji 1244 i ustavu Srbije", poručio je Vojislav Koštunica.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika