15.06.2008. / 12:38

Autor: Hrvoje Šimičević

Velika Britanija

Pronađeno još tajnih dokumenata o terorizmu

Nakon što su prošlog tjedna u vagonu vlaka pronađeni tajni dokumenti o Al Qaede, spisi na kojima piše povjerljivo, a govore o financiranju globalnog terorizma, trgovini droge i pranju novca, pronađeni su u metrou. Vjeruje se da je riječ o ostatku dokumenata koje je prošlog tjedna izgubio suspendirani agent

Britanski mediji objavili su da je pronađen još jedan dio povjerljivih dokumenata britanske obajveštajne službe koje je u metrou izgubio jedan od agenata. List "Indipendent" u današnjem izdanju piše da dokumenti imaju veze s prikupljenim podacima o financiranju globalnog terorizma, trgovini droge i pranju novca.

Podsjećamo, u srijedu su u vagonu vlaka pronađeni dokumenti koje je zaboravio službenik državne sigurnosti, nakon čega je suspendiran. Istog je dana fascikl s tajnim dokumentima o funkcioniranju Al Qaede predan BBC-u.

Na dokumentima je, kako je objavio BBC, bila oznaka 'povjerljivo', a u njima su se nalazili podaci o mogućnostima, ali i svim slabostima iračke mreže ove terorističke organizacije. BBC je potom dokumente vratio Vladi ne objavivši ništa od sadržaja. Za sada nije poznato kako su dokumenti došli u njihov posjed, niti tko je iz vlade odgovoran za njih.

Posljednjim je slučajem nastavljen niz incidenata koji posljednjih mjeseci potresaju britanske sigurnosne službe. U siječnju je iz jednog automobila nestao dokument sa podacima o 600.000 regrutiranih mladića, dok su krajem 2007. godine ukradeni dokumenti s informacijama tri milijuna kandidata autoškole.

Iz Ministarstva zdravstva nedavno su nestali dokumenti 168.000 pacijenata, a prošle je godine pronađen disk s povjerljivim bankarskim informacijama 25 miliona ljudi; skoro polovine ukupnog stanovništva Velike Britanije.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika