Objavljeno u Nacionalu br. 657, 2008-06-16

Autor: Mislav Šimatović

Karijera i novac

Profil srušio Žužulov monopol na udžbenike

Andrija Pećarić, direktor prodaje izdavačke kuće Profil Internacional koja je lani od države na ime udžbenika uprihodila 103 milijuna kunaAndrija Pećarić, direktor prodaje izdavačke kuće Profil Internacional koja je lani od države na ime udžbenika uprihodila 103 milijuna kunaU ovogodišnjoj borbi za naklonost hrvatskih nastavnika izdavačka kuća Profil ostvarila je najbolje rezultate, povećavši svoj udio u ukupnom broju udžbenika na 31 posto. Time se primakla dugogodišnjem monopolistu Školskoj knjizi, čiji udio iznosi 35 posto. Prema podacima koje će Ministarstvo obrazovanja objaviti ovih dana, odnos snaga među izdavačima školskih udžbenika pokazuje da je u odnosu na lani Profil imao rast od 13 posto, dok je prodaja Školske knjige pala za 14 posto.

Borbu dvaju konkurenata neće moći ugroziti preostalih dvadesetak izdavača jer je treća na ljestvici izdavačka kuća Alfa s tek 16 posto udjela. Prošle je godine tako Školska knjiga od države uprihodila 165 milijuna kuna, Profil 103 milijuna, Alfa 43 milijuna, a ostali izdavači ukupno 89 milijuna kuna. Direktor prodaje Profila Andrija Pećarić objasnio je razloge uspona svoje tvrtke. “Otkako je ušao u sektor izdavanja udžbenika, Profil se trudi imati najbolje udžbenike. Uveli smo novost da udžbenike pišu sami nastavnici, koji najbolje znaju kakvi im obrazovni materijali trebaju u radu s djecom. Isto tako, mnogo pažnje posvetili smo multimediji i dizajnu, što su nastavnici također prepoznali”, kazao je Pećarić.

Ipak, izdavačima predstoji bitka s Ministarstvom obrazovanja, iz kojeg su najavili da će država ove godine na nove udžbenike utrošiti samo 140 milijuna kuna, naspram lanjskih 400 milijuna. Dok država namjerava uštedjeti tako da učenici u školama uglavnom koriste stare udžbenike, a da se plati tiskanje samo onoliko novih koliko nedostaje, izdavači upozoravaju da taj oblik štednje nije dobar, te da se realan iznos troškova novih udžbenika kreće oko 300 milijuna kuna. Smatraju da od nastavnika traži da se po nejasnim kriterijima jednom djetetu u razredu dodijeli potpuno novi udžbenik, a drugome dotrajali koji je već netko koristio.

Vezane vijesti

"Profil" i "Mozaik" spajaju knjižare

"Profil" i "Mozaik" spajaju knjižare

Izdavačke kuće "Profil" i "Mozaik knjiga" u travnju će svoje knjižare povezati u jedinstveni maloprodajni lanac od 29 knjižara, a nova će tvrtka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika