16.06.2008. / 12:51

Autor: Tanja Molvarec

Kornatska tragedija

Vatrogasci stradali od požara koji je zahvatio ekipu u 80-ak sekundi

Prema ocjeni stručnjaka, stradali vatrogasci nisu imali nikakve šanse za preživljavanjem jer se vatra potpomognuta meteorološkim uvjetima i suhom vegetacijom na terenu širila vrlo brzo Klancem uvale Šipnat

Uzroci nastanka požara na Kornatima u kojem je smrtno stradalo 12 vatrogasaca a jedini je preživio Frane Lučić, isključivo su prirodni, piše Večernji list. Riječ je o stradavanju isključivo od toplinskog udara izazvanim eruptivnim efektom širenja požara, poručio je Branko Smrekar, voditelj Interdisciplinarne - ekspertne radne skupine za razrješenje okolnosti požara. Iako su postojala nagađanja da se radilo o curenju goriva i eksploziji, nema osnove za takve navode.

Nakon odgađanja izvješća koji je trebao donijeti stručni tim od 50 stručnjaka i 20 suradnika koji su u posljednjih devet mjeseci radili na istraživanju ove tragedije, danas je konačno javnosti iznijeta cjelovita znanstvena ocjena nastanka požara.

Prema ocjeni stručnjaka, stradali vatrogasci nisu imali nikakve šanse za preživljavanjem jer se vatra potpomognuta meteorološkim uvjetima i suhom vegetacijom na terenu širila vrlo brzo Klancem uvale Šipnat. Odnosno, od ulaska u Klanac do sustizanja vatrogasaca, potpomognuta vjetrom od 15 metara u sekundi, vatri je trebalo oko 80 sekundi da zahvati ekipu na terenu.

Iako je vatrogasna odjeća bila vrhunske kvalitete bila je nedovoljno učinkovita za više od 2800 kilovata snage toplinske energije koliko je prešlo preko njih u tom požaru.

Vezane vijesti

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Iako novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata tek treba biti usvojen, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika