Objavljeno u Nacionalu br. 657, 2008-06-16

Autor: Tanja Simić

Hit za nogometno ludilo

Tvorci nogometne hip-hop himne

U jeku EP-a u nogometu navijačka himna 'Samo je jedno', hip-hop skupine iz Zaprešića Connect, postala je veliki hit

Članovi hip-hop grupe Connect Selmir Mujagić, Jura Blažević, Ivan Dražić i Bojan Šalamon spojili su navijački refren i hiphop glazbu i stvorili hit pjesmu za EP u nogometuČlanovi hip-hop grupe Connect Selmir Mujagić, Jura Blažević, Ivan Dražić i Bojan Šalamon spojili su navijački refren i hiphop glazbu i stvorili hit pjesmu za EP u nogometuU jeku Europskog nogometnog prvenstva jedna je pjesma, nastala iz sasvim drugačijih razloga, postala veliki hit. Riječ je o navijačkoj himni zaprešićke hip-hop skupine Connect, nastaloj u suradnji s tamošnjim navijačima Dinama, Zaprešić Boysima, naziva “Samo je jedno”. Iako Connect iza sebe već ima navijačku pjesmu napisanu za nogometni klub Dinamo “Boja mojih vena”, nastalu također u suradnji s BBB iz Zaprešića, ova njihova pjesma nije napisana direktno radi Europskog nogometnog prvenstva, nego radi marketinške kampanje koncerna Agrokor. Članove grupe Connect nazvali su iz Agrokorova marketinga s idejom da naprave pjesmu koja će popratiti Agrokorove reklame, s obzirom na to da je Agrokor od prošle godine sponzor Hrvatskog nogometnog saveza i reprezentacije. Bojan Šalamon iz Connecta o tome je rekao:

“Pjesmu ‘Boja mojih vena’ napravili smo prije tri godine za Dinamo, jer smo zaključili da dugo nitko nije napravio pjesmu tog tipa, u kojoj baš sami navijači pjevaju. Tako smo, više iz zezancije, spojili taj navijački refren s hip-hopom i na kraju se ispostavilo da je to bila dobra ideja jer je pjesma ispala dosta eksponirana. No ovu stvar ‘Samo je jedna’ nismo radili s istom namjerom, niti smo očekivali ovakav uspjeh, napravili smo je za Konzum ne očekujući ništa i odjednom je eksplodirala. Ekipa ju je najviše popularizirala na internetu, a na You Tubeu ima već više od 300.000 posjeta. Čak su mnogi napravili filmiće koji idu uz stvar, vidio sam ih već barem deset.”

Ta ista ekipa navijača iz Zaprešića radila je, dodaje, i na pjesmi “Srce vatreno” zagrebačkog repera Nereda, a refren je napisao jedan od “Zaprešić Boysa” Marko Novosel koji je, priča Bojan Šalomon, autor mnogih navijačkih pjesama. Kažu da se ne smatraju navijačima nego samo fanovima, a suradnja s Bad Blue Boysima iz Zaprešića nastala je, pričaju, “spontano, za kvartovskog druženja”. Mediji su ubrzo počeli pisati o njima zbog pjesme “Samo je jedno”, ali ne zbog popularnosti, nego zbog optužbi da je riječ o plagijatu jedne od navijačkih pjesama Delija, navijača Crvene zvezde.


GRUPA CONNECT na partyju pete obljetnice magazina Extra u majicama s natpisimaGRUPA CONNECT na partyju pete obljetnice magazina Extra u majicama s natpisimaJura Blažević, 25-godišnji student ekonomije i član Connecta, to britko demantira: “Navijačke pjesme se uvijek rade jednako, njihove melodijske linije su uvijek slične. Osim toga, uobičajeno je da navijači jednog kluba preuzimaju pjesme od onih iz drugog kluba, samo izmijene riječi. Te pjesme se brzo šire, to jednostavno tako funkcionira. Najbolji primjer za to je navijačka pjesma koja govori nešto kao ‘bježite ljudi, bježite iz grada’, kojom se recimo sad navijalo na utakmici protiv Austrije u Beču, a koju su na naše prostore još krajem osamdesetih dovele Delije. Tako da mi jesmo za ovu pjesmu preuzeli prva četiri takta refrena pjesme navijača argentinskog kluba River, ali to nema veze s Delijama. Nismo ni znali da oni imaju sličnu pjesmu, sve su te pjesme ionako slične. Uostalom, možda su oni uzeli isti refren za svoju stvar.”

Grupa Connect nastala je još 1998., a osnovali su je Bojan Šalamon, 23-godišnji producent grupe, i 25-godišnji Ivan Dražić. Njih su dvojica prijatelji iz djetinjstva, a hip-hopom su se počeli baviti “kao klinci, sasvim neozbiljno”. Tri godine poslije pridružili su im se Jura Blažević i Selmir Mujagić i tada su odlučili snimiti prvi demo materijal ne bi li ih netko čuo i zamijetio. Godine 2004. došli su u kontakt s produkcijskim studiom Morris i izdavačkom kućom Menart te 2005. objavili prvi album “Prvo pa muško”. Prvi singl koji je izišao bio je “Brige ugasim pjesmom”, uslijedio je spot za stvar “Vuglji, vuglji” na kojoj je gostovao “njihov susjed iz Zaprešića” Davor Gobac, a prvi veći hit bila im je pjesma “Jebena”. U međuvremenu su otvorili i svoj produkcijski studio, u kojem “sve sami rade”. Zanimljiva je bila i njihova koncepcija promotivnih jingleova za Novu TV, osmišljena tako da voditelji emisija i showova te televizije odrepaju dio teksta koji se na njih odnosi.

Prvi album Connect-a 'Prvo pa muško' Prvi album Connect-a 'Prvo pa muško' Bojan Šalamon o tome je rekao: “Do Nove TV smo došli putem natječaja, čuli smo da traže tekstove za jingleove za novu jesensku shemu. No nismo im napisali samo tekstove, nego smo napravili i muziku i produkciju te im sve u paketu poslali. Njima se to jako svidjelo i realizirali su našu ideju u cijelosti. Sve je bilo profesionalno odrađeno i nije bilo komplikacija. Na snimanjima je bila jako opuštena atmosfera, zbog čega je svima bilo lakše raditi. Nekima je bilo teže repati, nekima lakše, ali kad im je ušlo u uho, svi su to dobro odradili. Najviše nas je iznenadio Enis Bešlagić, on je svoje stihove samo ispalio, iz prve, bez greške. Nakon toga su me angažirali kao producenta i na njihovoj emisiji ‘Showtime’, u kojoj su nastupali novi talenti.”

On je, priča, u počecima Connecta, kad su tu grupu činila samo dvojica članova, repao, ali ga je kasnije više privukla produkcija. Osim za Connect producira i za druge izvođače poput Nereda, Shortyja, Generala Wooa i Massima Savića. Ostali članovi bave se marketingom: 26-godišnji Selmir Mujagić i Ivan Dražić rade za marketinšku agenciju Konekt marketing njihova menadžera Filipa Jelaša, gdje će se uskoro zaposliti i Jura Blažević koji je pri kraju studija ekonomije u Zaprešiću.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika