Objavljeno u Nacionalu br. 657, 2008-06-16

Autor: Eduard Šoštarić, Robert Bajruši

Plan za uništenje HNS-a

Sanader smjenjuje Vesnu Pusić s čela Saveza za Europsku uniju

Nakon operacije rušenja varaždinskog župana Radimira Čačića premijer je odlučio raskinuti veze s HNS-om i politički neutralizirati SDP-ova partnera

Vesna Pusić mogla bi izgubiti poziciju koja joj je vratila ulogu političkog faktora; u HDZ-u vjeruju da će povratak u Sabor biti ČačićevaVesna Pusić mogla bi izgubiti poziciju koja joj je vratila ulogu političkog faktora; u HDZ-u vjeruju da će povratak u Sabor biti ČačićevaIvo Sanader namjerava potpuno raskinuti veze s Hrvatskom narodnom strankom i njenim vodećim članovima. Na prošlotjednom sastanku užeg kabineta Vlade Sanader je, zbog nedavnih kritika iz HNS-a, doslovce pobjesnio i zaprijetio da će, ponovi li se još samo jedna slična situacija, reagirati bez imalo oklijevanja. Prva žrtva mogla bi postati Vesna Pusić - premijer je eksplicitno izjavio da ju je spreman smijeniti s položaja voditeljice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom, na koji je imenovana prije tri mjeseca, zahvaljujući potpori HDZ-ovih saborskih zastupnika. Ovu informaciju Nacional je dobio od odlično informiranog dužnosnika vladajuće stranke, koji je potvrdio da je riječ o vrlo ozbiljnom upozorenju šefovima HNS-a.

U posljednje vrijeme dvije su situacije izazvale Sanaderovu ljutitu reakciju, objasnio je taj visokopozicionirani političar. Najprije je Radimir Čačić prije nepuna dva tjedna, u napadu na ponašanje izvršne vlasti prema ekonomskoj krizi, poprilično slikovito rekao da se “HDZ ukakio”. Iz Vlade nije uslijedio izravan odgovor, nego je reakcija stigla zaobilaznim putem, pokretanjem inicijative za smjenu varaždinskog župana. Informacija o Čačićevoj smjeni u političkim kuloarima pojavila se još početkom proljeća, ali postupak njegova svrgavanja počeo je tek nakon što je dao spornu izjavu. Sanader više nije želio podnositi takve verbalne opaske i inicirao je napad na Čačića. Olakotna okolnost bilo je to što su varaždinski HNS napustila dvojica vijećnika, tako da je kriza vlasti nastala bez prevelikog upletanja državne vlasti. Ako sve protekne prema planu, Antun Palarić, šef državne uprave, ovaj put neće morati smišljati obrazloženje za smjenu izbornih pobjednika iz 2005., kao što je to činio u nekim drugim slučajevima.

PREMIJER SANADER želi uništiti jedinog preostalog potencijalnog partnera SDP-aPREMIJER SANADER želi uništiti jedinog preostalog potencijalnog partnera SDP-aU HDZ-u vjeruju da će odlazak u Sabor biti Čačićeva politička eutanazija. On nikad nije bio zainteresiran za dugotrajne i, najčešće, beskorisne rasprave, dok je kao varaždinski župan ipak organizirao razne projekte i bio medijski atraktivan.

Dok je Čačićevo svrgavanje de facto gotova stvar, situacija s Vesnom Pusić neusporedivo je kompleksnija. Suradnicima okupljenima na sastanku užeg kabineta Vlade Sanader je iznio dva razloga zbog kojih razmišlja o smjeni bivše predsjednice HNS-a. Nacionalov sugovornik tvrdi da dosad nije vidio Sanadera tako ljutog kao dok je pričao o Vesni Pusić. Pritom je naveo dva grijeha, onako kako ih vidi šef Vlade.

Prvo, radi se o njezinoj nedavnoj izjavi da Vlada tolerira i ispod žita potiče ustašku retoriku. Izjava je dana poslije koncerta Marka Perkovića Thompsona na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, kad je dio publike opet nosio ustaško znakovlje, a da zbog toga ni ovaj put nitko nije uhićen. U emotivnom nastupu Sanader je suradnicima ispričao kako je takva optužba besmislena, jer je upravo on predvodio obračun s desnim radikalima u Hrvatskoj. Pritom je izričito spomenuo Ivića Pašalića.


VESNA PUSIĆ osobno je predložila da Bianca Matković nadzire rad ministarstava kada je riječ o pregovorima s BruxellesomVESNA PUSIĆ osobno je predložila da Bianca Matković nadzire rad ministarstava kada je riječ o pregovorima s BruxellesomDrugo, čini se da Sanaderu počinje smetati energičnost kojom Vesna Pusić obavlja dužnost čelnice Saveza za Europu. Ovdje je riječ o eklatantnom sukobu karaktera, jer Sanader smatra da je samo on predodređen za kreiranje i provedbu politike prema EU, u što se ne uklapa izrazito aktivan stil Vesne Pusić. Dok je Ivica Račan tu ulogu odrađivao kao formalnost, organizirajući povremeno sjednice na kojima se nisu donosile strateške odluke, Vesna Pusić je mandat koji je dobila odlučila odraditi aktivnije. Pomno prati razvoj pregovora, inicirala je formiranje posebne diplomatske ekipe na čelu s Biancom Matković, koja treba rješavati birokratske prepreke u ministarstvima, a u inozemstvu se sastaje sa stranim političarima i razgovara o nijansama i tempu pregovora. “Ona se ponaša poput samoimenovanog ministra vanjskih poslova”, ispričao je Sanader i kao dodatni krimen apostrofirao predavanje koje će u Bruxellesu održati liberalnim zastupnicima Europskog parlamenta.

Uzme li se u obzir da Gordan Jandroković radi isključivo ono što mu odredi premijer, i ne poduzima nikakve samoinicijativne akcije, jasno je da ovakvo ponašanje Vesne Pusić izaziva nezadovoljstvo u vrhu Vlade. Ionako je na vodeće mjesto u Nacionalnom odboru izabrana kako tu funkciju ne bi preuzeo Zoran Milanović. Savez za Europu osnovan je na temelju dogovora Sanadera i Račana, čelno mjesto pripada opoziciji, a svrha je postizanje nadstranačkog konsenzusa o pregovorima s EU. Kako su sve donedavno pregovori tekli iznimno sporo, ni Nacionalni odbor i njegovi članovi nisu imali previše posla. Poneko savjetovanje o najtežim pregovaračkim poglavljima, sastanak s nekim europarlamentarcem, i to je, uglavnom, bilo sve.

NOVI ŽUPAN bit će predsjednik županijskog HSS-a Zvonimir SabatiNOVI ŽUPAN bit će predsjednik županijskog HSS-a Zvonimir SabatiVesna Pusić nije htjela tako raditi i odmah je počela istraživati uzroke zastoja u pregovorima. Kad je shvatila da puno toga “šteka” zbog lošeg rada državne administracije, sugerirala je Sanaderu imenovanje Biance Matković, kojoj su dodijeljene velike ovlasti u ubrzavanju rada ministarstava. U privatnim razgovorima Vesna Pusić o sebi zna govoriti kao o štreberici koja pomno provjerava svaki podatak. U ovom slučaju ta njezina osobina zaista je ubrzala pregovarački proces Zagreba i Bruxellesa. Međutim, već onda je Sanaderu postalo jasno da ona neće dokono odrađivati poslove šefice Nacionalnog odbora nego će nerijetko inicirati čak i donošenje strateških odluka.

Sasvim razumljivo da je toga svjesna i iskusna političarka poput Vesne Pusić, koja je još u prošloj izbornoj kampanji najavila da ima ambiciju postati ministrica vanjskih poslova. Kako je HNS prošao loše, a HDZ iznova formirao Vladu, nestale su i njezine šanse da preuzme diplomaciju. I unutar HNS-a pojavilo se nezadovoljstvo njezinim vođenjem stranke. Kako bi se izbjegao raskol, dogovoreno je da Vesna Pusić odstupi, a njezino mjesto preuzme Radimir Čačić.

RADIMIR ČAČIĆ znao je što mu sprema opozicija pa je pokušao sklopiti savez s SDP-om iRADIMIR ČAČIĆ znao je što mu sprema opozicija pa je pokušao sklopiti savez s SDP-om iBilo je to više od obične promjene jer Čačić se u kratkom roku počeo distancirati od SDP-a i otvarati mogućnost suradnje s HDZ-om. U nekoliko nastupa izjavio je da dva uzastopna gubitka parlamentarnih izbora, na kojima se HNS svrstao na lijevi centar, pokazuju da je vrijeme za promjenu strategije. Čačić je čak rekao da će HNS-ovi zastupnici podržavati Vladu budu li mali koalicijski partneri ucjenjivali Sanadera. U HDZ-u su shvatili poruku i u znak dobre volje izabrali Vesnu Pusić za predsjednicu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU. Za velik dio vladajuće stranke to je bila jako teška odluka, uzme li se u obzir da je Vesna Pusić godinama slovila kao žestoki politički neprijatelj HDZ-a, a njezina izjava da je HDZ pokušao podijeliti Bosnu ocjenjivana je kao svojevrsni akt nacionalne izdaje.

Ovakvo primirje između HNS-a i HDZ-a očito nije moglo potrajati. Čačić je iskoristio svaku priliku za napad na Vladinu ekonomsku politiku, a vrhunac je bila izjava da se HDZ “ukakio”. Usporedo s obnovljenim kritikama Sanaderova kabineta, intenzivirani su kontakti između Čačića i Milanovića. Prošlog mjeseca njih su dvojica održali tri radna sastanka na kojima su dogovarali modalitete zajedničkog izlaska na lokalne izbore u svibnju 2009. Obojica su znatno reterirali - Čačić je svjestan da je SDP mnogo snažniji i vjerojatno će za svoje ljude tražiti vodeća mjesta u manjem broju sredina poput Osijeka, Varaždina ili Međimurja, dok je za Milanovića obnova suradnje s HNS-om argument za tezu da pod njegovim vodstvom socijaldemokrati zadržavaju koalicijske kapacitete.

HSS, HDZ I HSLS sklopili su pakt kojim je Sanader dobio vjerne partnereHSS, HDZ I HSLS sklopili su pakt kojim je Sanader dobio vjerne partnereIduća faza bit će pokušaj uključivanja Hrvatske stranke umirovljenika, ali u središtu Milanovićevih interesa još uvijek je HSS. SDP-ov predsjednik vjeruje da nisu propali svi izgledi za suradnju sa strankom Josipa Friščića, barem u središnjim i sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske. Posljedica obnovljene suradnje na lijevom centru jest i HNS-ova kritika Sanadera. Nakon višemjesečnog lutanja između vlasti i opozicije Čačić se ipak iznova priklonio socijaldemokratima. Iznimka je grad Zagreb gdje - kao što je Nacional pisao još u travnju - Čačić želi postati novi gradonačelnik. Koliko god Milanović ne podržava Bandićev način rada, SDP nipošto ne smije dopustiti gubitak glavnoga grada, makar i kakvom-takvom konkurentu na ljevici.

Silvano Hrelja ključni čovjek u rušenju ČačićaProšlotjednom smjenom predsjednika varaždinske Županijske skupštine Vladimira Stolnika počela je politička demontaža aktualne županijske vlasti sa županom Radimirom Čačićem na čelu. Prelaskom dvojice vijećnika HNS-a, Mirka Kontreca i Josipa Obada, u HSS stekli su se uvjeti za rušenje sadašnjeg župana, što će se i dogoditi potkraj ovog tjedna na skupštini Varaždinske županije, a kako doznaje Nacional, još dvojica vijećnika HNS-a otići će u redove političkih protivnika. Novi bi župan trebao biti predsjednik županijskog HSS-a Zvonimir Sabati. Politički omjer snaga po broju vijećnika u Varaždinskoj skupštini naslućivao je ovakav razvoj situacije, jer je od ukupno 41 vijećnika većinu imala koalicija HNS-HSLS-HSU s 24 vijećnika, dok su sve druge stranke ukupno imale 17 vijećnika. Ključan trenutak za smjenu Radimira Čačića zapravo su bili nedavni parlamentarni izbori.

Odmah nakon potpisivanja sporazuma HDZ-a s koalicijom HSS-HSLS Čačiću je bilo jasno da uskoro može očekivati pokušaj smjene, jer mu se glavni koalicijski partner na županijskoj razini, HSLS, našao na državnoj razini u društvu s HDZ-om i HSS-om, najvećim Čačićevim političkim protivnicima u Varaždinskoj županiji. Iz izvora bliskih političkim strankama u Varaždinu doznali smo da su predsjednici HDZ-a i HSS-a Ivo Sanader i Josip Friščić pokušavali odmah nakon formiranja Vlade uz pomoć HSLS-a krenuti u rušenje Čačića, ali je čelnik HSLS-a Čehok to odbio, jer je smatrao da bi takvim izravnim okretanjem leđa Čačiću svojoj stranci zabio autogol zbog Čačićeve popularnosti u Varaždinskoj županiji.
Birači bi u Varaždinskoj županiji vjerojatno na lokalnim izborima za godinu dana kaznili takvu HSLS-ovu trgovinu i okretanje leđa dojučerašnjem partneru. To bi se negativno odrazilo i na izbore za gradonačelnika Varaždina, pa je Čehok takav izravan potez odbio. Međutim, dogovoreno je da će HSLS prihvatiti mogućnost izlaska iz koalicije ako HDZ i HSS pridobiju nekoliko vijećnika iz SDP-a ili HNS-a.

Čačić je bio svjestan takvog scenarija i nije više mogao vjerovati HSLS-u te je nakon parlamentarnih izbora, kako bi sačuvao vlast u županiji, počeo pregovore s SDP-om i Hrvatskom strankom umirovljenika, što bi mu bilo dovoljno vijećnika da razvrgne koaliciju s HSLS-om u koji više nije imao povjerenja. Bio je vrlo blizu tog cilja prije tri mjeseca. Dobio je podršku svih vijećnika SDP-a i jednog vijećnika HSU-a za takav scenarij. Svjesni mogućeg gubitka položaja, HSLS-ovi čelnici nazvali su predsjednika HSU-a Silvana Hrelju, koji je spriječio drugog vijećnika da se prikloni Čačićevu scenariju, čime je propao pokušaj da Čačić makne HSLS iz koalicije. Nakon toga bilo je jasno da će vrlo brzo doći do pokušaja njegove smjene, što se i dogodilo prelaskom dvojice vijećnika HNS-a iz Varaždinskih Toplica. Haenesovcima je bilo sve jasno dan prije sjednice županijske skupštine jer se Obad i Kontrec nisu pojavili. Kontrec je haenesovcima rekao da je nezadovoljan što se ništa nije napravilo da se pomogne njegovoj supruzi zaposlenoj u bolnici u Varaždinskim Toplicama. Očekivao je da će ona dobiti bolje radno mjesto u bolnici nego što je to danas. Obad je i prije nego što je napustio stranku otvoreno pričao stranačkim kolegama kako mu se nudi novac. Kao glavni operativci za pridobivanje HNS-ovih vijećnika spominju se hadezeovci Anđelko Mihalić, saborski zastupnik iz općine Gornji Kneginec i predsjednik HDZ-a u toj općini, ali i predsjednik varaždinskog HSS-a Zvonimir Sabati već je prije htio rušiti Čačića. Sabati je još prošlog ljeta nagovarao esdepeovce u Varaždinskoj županiji na Čačićevo rušenje, a desna ruka u tome mu je bio županijski tajnik HSS-a Stjepan Sraga.

Ovakav scenarij nedvojbeno je među ostalim i posljedica višegodišnjeg pritajenog sukoba Čačića i gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka. Poznavaoci političkih prilika u Varaždinu ovih dana govore da mjesta za obojicu nije bilo zbog stalnih prepucavanja o tome tko je zaslužan za koje projekte u gradu i županiji. Osobito velik animozitet među njima vladao je zbog medijskog prostora koji zauzimaju jedan ili drugi stranački lider. HNS tvrdi da se ruši županijska vlast čiji su uspjesi bili poruka da se jedna županija s do jučer ispodprosječnim rezultatima može u nekoliko godina pretvoriti u županiju s najvećim rastom zapošljavanja, najvećim rastom izvoza, najvećim izvoznim suficitom i stupnjem zadovoljstva građana.

Haenesovci ističu i da je Varaždinska županija osmislila i dokazala niz modela kao javno-privatno partnerstvo, besplatni prijevoz srednjoškolaca i financiranje svih studenata. Čelnik HSS-a u Varaždinskoj županiji Sabati kaže da je Čačić nekorektan i bahat i da ga oni već dvije godine upozoravaju na njegov loš rad, posebno na lošu provedbu modela javno-privatnog partnerstva koju provodi Županija, pri čemu 40 posto troškova za projekte snosi privatni partner, a čak 60 posto Županija. Čačić, koji je izgubio većinu u Skupštini županije, vratit će se uskoro na mjesto zastupnika u Sabor, gdje će se uključiti u kritiziranje vlasti i pripremati se za predstojeće lokalne izbore.

Sanaderov bijes na sjednici VladePremijer Ivo Sanader požalio se suradnicima na prošlotjednoj sjednici užeg kabineta Vlade da više neće tolerirati kritike iz redova HNS-a. Kap koja je prelila čašu bila je izjava Vesne Pusić da Vlada tolerira ustašku retoriku, vezano uz koncert Marka Perkovića. Otprije mu smeta energičnost kojom Vesna Pusić obnaša dužnost čelnice Saveza za Europu.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika