17.06.2008. / 12:13

 

Teheran

Ahmadinedžad: cijena nafte je 'umjetna'

Ahmadinedžad je optužbe iznio uoči sastanka OPEC-a koji će se održati sljedeći tjedan u crnomorskom gradu Jeddahu na kojem će vodeći svjetski proizvođači energije prodiskutirati problem rasta cijena nafte

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u utorak je na sastanku Zaklade OPEC-a za međunarodni razvoj optužio svjetske velesile da umjetno povisuju cijenu nafte. "Povećanje potrošnje niže je od proizvodnje. Tržište je dobro opskrbljeno, ali cijene rastu i to umjetno stanje su nametnule velesile", izjavio je Ahmadinedžad koji tvrdi kako velesile povisuju cijenu nafte u političke i gospodarske svrhe.

Iranski predsjednik tvrdi kako neke sile i kapitalisti povisuju cijenu nafte kako bi osigurali trošak svojih ratova i okupacija, te opravdali ulaganja za istraživanje novih energetskih izvora na dnu oceana, na polovima i drugdje. Ahmadinedžad nije precizirao na koje velesile pritom misli.

Cijena nafte je u ponedjeljak u New Yorku dostigla rekordnu cijenu od 139,89 dolara po barelu. Ahmadinedžad tvrdi kako je pad dolara jedan od glavnih problema sa kojima se suočava svjetsko gospodarstvo, posebice ono zemalja izvoznika energije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika