17.06.2008. / 12:53

Autor: Hrvoje Šimičević

Posljedice nuklearnog programa

Bush najavljuje sankcije, Izraelci planiraju napad na Iran

Dok najveći saveznik Izraela, SAD ističe kako će nastaviti s svim mogućim diplomatskim naporima da spriječe razvoj iranskog nuklearnog programa, izraelska Vlada program UN-ovih sankcija naziva promašajem, najavljujući izradu opsežnih planova za zračne napade sumnjivih postrojenja u Iranu. Makar bez podrške SAD-a

Nakon jučerašnjeg sastanka u Londonu, britanski premijer Gordon Brown i američki predsjednik George Bush najavili su uvođenje dodatnih sankcija Iranu zbog nesuglašavanja po pitanju njihovog nuklearnog programa, prvenstveno po pitanju razvijanja istog. Prvi korak u sankcijama; u kontekstu limitiranja isporuke nafte i plina, uslijediti će danas, a s namjerom da se Iran prisili na prihvaćanje 'ponude partnerstva' kojeg nude zapadne zemlje. Bush je najavio i novi val sankcija, sve dok Iran nastavi ignorirati rezolucije UN-a, istaknuvši kako su osim sankcija, sve druge opcije otvorene, pa i one koje nisu diplomatske.

Po dolasku u Veliku Britaniju, posljednju destinaciju u Bushevoj oproštajnoj turneji po Europi, Bush je pozvao službeni London da odustane od finalnog datuma povlačenja britanskih vojnika s Bliskog Istoka. Premijer Brown, koji je upravo zbog stava po ovom pitanju sve više u nemilosti javnosti, najavio je nakon sastanka s Bushom povećanje trupa u Afganistanu. Štoviše, agencije javljaju kako je u namjeri da demantira sve učestalije medijske napise o pogoršanju odnosa dvaju država, Brown Busha opisao kao 'pravog prijatelja Velike Britanije', a Bush Britance 'dobrim partnerom' zbog dosadašnjeg angažmana u Iraku i Afganistanu, pokrenute od strane bivšeg premijera Tonya Blaira.

Za svog posljednjeg službenog posjeta Europi, Bush je, u očiglednom nastojanju dobivanja veće potpore država koje su iznimno bitne za pritisak na Iran, za razliku od recentnih izjava po pitanju njihovog nuklearnog programa, poprilično ublažio svoje govore, uz naglašavanje prvenstveno diplomatskih odnosa.

I dok SAD i Velika Britanija i dalje nastavljaju s opreznom retorikom po pitanju Irana, ističući da će se svi diplomatski kanali upotrijebiti prije drugih oblika pritiska, Izraelske vlasti objavile su jučer kako su u potpunosti fokusirane na planiranje napada iranskih područja. Izraelska vlada više ne vjeruje da sankcije zapadnih sila mogu spriječiti Iran u gradnji nuklearnog arsenala, ističući kako se radi o potpunom promašaju. Kao argument ističu da Rusija i Kina bojkotiraju sankcije od početka, dok u Europi vlada podrška niti polovice država za nastavkom programa UN-a.

Međunarodni analitičari ističu kako je konsenzus o napadu na Iran stvoren u Izraelu, ali ovaj put ne nužno uz potporu Amerikanaca, što do sada nije bio slučaj. U posljednjih nekoliko tjedana, izraelski političari koji su naklonjeniji napadu na iranska nuklearna postrojenja, glasno zagovaraju ideju, ističući kako je s obzirom na elementarne uvjete; vrijeme koje Irancima predstoji da finaliziraju nuklearni projekt te momentalno naklonjenu washingtonsku administraciju u SAD-u - sada pravi trenutak.

Ovo se osobito odnosi na predsjedničke izbore koji će za nekoliko mjeseci dobrano promijeniti političku klimu u SAD-u po ovom pitanju: bez obzira da predsjednik postane Barack Obama ili pak s druge strane Republikanac John McCain, piše New York Times. Iako je Obama po pitanju bilateralnih odnosa s Izraelcima u nekoliko navrata u sklopu predizborne kampanje naglašavao gotovo bezrezervnu podršku politici Izraela, teško je da će se odlučiti na ovako drastične poteze, ako se u obzir uzme činjenica da je od početka predizborne utrke sve bliskoistočne vojne kampanje nazivao Bushevim promašajima, ali je i cijelo vrijeme promovirao diplomatske pregovore s Teheranom.

S druge strane, zagovornici nešto blaže retorike u redovima izraelskih političara ističu kako i dalje treba ostaviti mjesta za diplomatske napore Ujedinjenih Naroda, sve dok finaliziranjem nuklearnog oružja Iran ne prisili Izrael na neizbježnu vojnu reakciju. Dakle, u kontekstu političkog konsenzusa, više nije pitanje hoće li Izrael napasti iranska postrojenja, već kada će to učiniti. Potencijalni napad očigledno će biti ostvaren zračnim putem, ističe njemački Der Spiegel, navodeći kako će za potrebe vojne kampanje Izraelci upotrebljavati nove bombardere F-22, koji će im nakon nedavnog odobrenja Washingtona ubrzo biti izručeni. U slučaju napada, navodno će glavni cilj biti nadzemne centrifuge koje se koriste za obogaćenje uranija u nuklearnom postrojenju u Natanzu. Kao jedan od potencijalnih ciljeva NY Times spominje i nuklearni reaktor u Bushehru.

O utjecaju daljnjih sankcija zapadnih zemalja na Iran i njihovim nadolazećim reakcijama uvelike će ovisiti buduće političko postavljanje, ne samo SAD-a, već i europskih sila, koje su u većini izrazili podršku George Bushu. Nastavi li Iran s svojim nuklearnim programom koji se suprostavlja poveljama UN-a, Zapad je najavio prisnije odnose s Izraelom u rješavanju ovog pitanja, čime će se kao jedna od opcija neminovno promaknuti vojna intervencija.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika