17.06.2008. / 14:42

Autor: Katarina Zorić

PRIMIRJE

Sanader se dogovorio s manjinskim zastupnicima

Manjinci su jutros na sjednici svog kluba razmatrali premijerove izjave da je u ovom trenutku neprihvatljivo uvođenje dvostrukog prava glasa i ocijenili su da je riječ o kršenju koalicijskog sporazuma te su zatražili hitna sastanak s premijerom koji se poslijepodne i održao

Premijer Ivo Sander sastao se danas u saboru sa zastupnicima nacionalnih manjina, a dogovoreno je da se najesen otvori javna rasprava o izbornom zakonodavstvu, odnosno o dodatnom pravu glasa za pripadnike nacionalnih manjina.

Manjinci su jutros na sjednici svog kluba razmatrali premijerove izjave da je u ovom trenutku neprihvatljivo uvođenje dvostrukog prava glasa i ocijenili su da je riječ o kršenju koalicijskog sporazuma te su zatražili hitna sastanak s premijerom koji se poslijepodne i održao.

Naime, u sporazumu što su ga zastupnici manjina u siječnju potpisale sa Sanaderom stoji da će partneri u prve dvije godine mandata razmotriti mogućnost da se pripadnicima nacionalnih manjina, uz opće, omogući i dodatno biračko pravo. To bi se pravo odnosilo na pripadnike tzv. malih manjina, do 1,5 posto udjela u stanovništvu, a zastupljenost Srba osiguravala bi se kroz opće biračko pravo, uz zajamčena tri zastupnika.

Međutim, Sanader je u posljednje vrijeme nekoliko puta izjavio kako mu je dvostruko pravo glasa za manjine neprihvatljivo, što su manjinski zastupnici protumačili kao kršenje koalicijskog sporazuma.

Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun izvjestio je da je sastanak premijera sa zastupnicima manjina trajao nešto više od pola sata te da su razjašnjeni nesporazumi u komunikaciji. Dogovoreno je i unaprjeđenje komunikacije između Vlade i manjina.



Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika