17.06.2008. / 16:01

Autor: Katarina Zorić

NATO

Razmotren raspored reformi za Hrvatsku

U navedenom dokumentu određeni su precizni rokovi dovršetka preostalih prilagodbi sustavima, procedurama i standardima Saveza, prije i nakon ulaska u članstvo NATO-a

Raspored provedbe reformi za Hrvatsku u kojem se navode precizni rokovi za dovršetak prilagodbe standardima Saveza razmotrio je danas u Bruxellesu pojačani Viši politički odbor NATO-a.

U navedenom dokumentu određeni su precizni rokovi dovršetka preostalih prilagodbi sustavima, procedurama i standardima Saveza, prije i nakon ulaska u članstvo NATO-a.

Raspored obuhvaća politička i gospodarska, obrambena i vojna, sigurnosna, pravna te pitanja resursa, s ciljem nastavka i jačanja hrvatskog doprinosa ispunjenju ciljeva i zadaća Saveza, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Predstavnici NATO-a ocijenili su nacrt dokumenta pohvalno, a sugestije država članica bit će ugrađene u završni tekst Rasporeda koji će ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković potkraj lipnja poslati u prilogu pisma glavnom tajniku NATO-a Jaapu de Hoopu Schefferu.

Očekuje se da će Jandroković u njemu potvrditi spremnost Hrvatske da ispuni sve preuzete obveze članstva te izraziti želju da Hrvatska pristupi NATO-u. Time će biti ispunjeni uvjeti da Hrvatska 9. srpnja sudjeluje na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća na kojemu će stalni predstavnici zemalja članica NATO-a potpisati Protokol o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Hrvatsku.

Nacionalni koordinator za NATO Pjer Šimunović predvodio je hrvatsko izaslanstvo na tom završnom sastanku prije potpisivanja Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Hrvatsku najavljenom za srpanj.



Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika