17.06.2008. / 19:13

Autor: Tanja Molvarec

Njemačka

Prosvjed zbog školarina od 500 eura po semestru

"Zbog preuranjenog prelaza na novi sustav i ogromnog ispitnog tereta 25 posto studenata Bachelor programa prekida studij", rekla je predstavnica studenata Kerstin Reichel. Grad Hamburg je zbog pritiska studenata smanjio školarine sa 500 na 375 eura

Prosvjed studenata u njemačkom gradu Duesseldorfu zbog visokih školarina rezultirao je ukidanjem školarina visokim školama u toj pokrajini o čemu je odlučio parlament savezne države Hessena. "Školarine su socijalno i obrazovno neprihvatljive", rekao je glasnogovornik Saveza za ukidanje školarina Andre Schnepper. Iako su opravdavane kao pokušaj poboljšanja uvjeta na visokoškolskim ustanovama, školarine koje se postupno uvode od 2005. nisu opravdale svoju svrhu.

Jedna nedavna studija OECD-a je pokazala da niti u jednoj razvijenoj industrijskoj zemlji obrazovanje u tolikoj mjeri ne ovisi o podrijetlu i materijalnom stanju roditelja kao u Njemačkoj. S tim se slažu i studenti koji su prosvjedovali noseći plakate s natpisima "Protiv socijalne nepravde" i "Bogate roditelje za sve". Studenti su nezadovoljni i novim studijskim programom bolonjskog sustava.

"Zbog preuranjenog prelaza na novi sustav i ogromnog ispitnog tereta 25 posto studenata Bachelor programa prekida studij", rekla je predstavnica studenata Kerstin Reichel. Grad Hamburg je zbog pritiska studenata smanjio školarine sa 500 na 375 eura.

U njemačkoj vlada nejedinstvo glede školarina jer sveučilišta u primjerice Hamburgu, Bremenu, Saarlandu i Donjoj Saskoj od svojih studenata traže u prosjeku 500 eura po semestru dok u ostalim, uglavnom na istoku zemlje, to nije tako.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika