18.06.2008. / 09:54

Autor: Tanja Molvarec

Klagenfurt

Austrijsko državno odvjetništvo najavilo istragu o slučaju Ašner

Ašner navodno pati od Alzheimera pa je mnoge začudilo kako je mogao u tom stanju dati intervju magazinu Sun u kojem je odgovarao na pitanja vrlo suvislo. Međutim, državni odvjetnik Jamnig smatra da intervju novinama ne znači da je Ašner sposoban za ispitivanje

Austrijsko državno odvjetništvo koje je pod pritiskom nakon što je Sun objavio članak o Milivoju Ašneru, jednom od najtraženijih nacističkih zločinaca koji slobodno šeće gradom i ispija kavu, odlučilo je zatražiti istragu o slučaju. "Državno je odvjetništvo nakon članka u britanskom listu "Sun" zatražilo od austrijske policije da istraži stanje stvari", izjavio je jučer državni odvjetnik Helmut Jamnig. Ašner navodno pati od Alzheimera pa je mnoge začudilo kako je mogao u tom stanju dati intervju magazinu Sun u kojem je odgovarao na pitanja vrlo suvislo. Međutim, Jamnig smatra da intervju novinama ne znači da je Ašner sposoban za ispitivanje.

Hrvatska je zatražila od Austrije izručenje 95-godišnjeg Ašnera zbog sumnje da je počinio ratne zločine za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali je postupak u Austriji obustavljen zbog toga što je Ašner u nekoliko psihijatrijskih procjena proglašen nesposobnim za ispitivanje.

"Da bi se nekoga moglo izručiti, njega se mora najprije ispitati, a za to u ovom slučaju mora postojati sposobnost za ispitivanje", objasnio je Jamnig.

U intervjuu za Sun Ašner je negirao optužbe za ratne zločine počinjene nad Židovima i Romima ali je izrazio i spremnost da se suoči sa sudom na što je upozoreno i austrijsko državno odvjetništvo. "To se može dogoditi samo u okviru ozbiljne medicinske procjene. Mi to ne možemo učiniti, za to postoje stručnjaci", izjavio je Jamnig. Ašnerovo zdrastveno stanje se provjerava svake godine a zadnje obavljeno prije nekoliko mjeseci je pokazalo da nije sposoban za ispitivanje.

Iako je novinaru Suna rekao da nikada nikoga nije mučio i slao u Jasenovac, magazinu se javila i njegova žrtva. Radi se o Dušanu Janoševiću, 88-godišnjaku koji je potvrdio da ga je Ašner tukao konopom do krvi šest mjeseci. Rekao je da je u to vrijeme bio zatvoren u malenij ćeliji sa još 30 zatvorenika te da je uhićen 1941. zato što je Srbin.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika