18.06.2008. / 16:39

Autor: Ivica Medo

Uoči utakmice s Turskom

Niko Kranjčar: Kombinatorna igra recept za Tursku

"Kada krenu prema naprijed, ostavljaju puno prostora iza leđa zadnjeg reda. Ako će tako igrati i protiv nas, kombinatorna igra mogla bi biti naše glavno oružje", kazao je Kranjčar, govoreći o reprezentaciji Turske

Na današnjoj press-konferenciji u Bad Tatzmannsdorfu pred novinare su izašli Niko Kranjčar i Vedran Ćorluka, a pola sata nakon njih novinarima je na raspolaganju bio izbornik Slaven Bilić. Ćorluka i Kranjčar u uvodu su iznijeli svoje dojmove pred četvrtfinalni okršaj s Turskom.

Ćorluka: "Velika je stvar što smo ostvarili tri pobjede u skupini, ali to se sada sve zaboravlja, jer nas već u petak očekuje četvrtfinalni dvoboj s Turskom."

Kranjčar: "Od preključer smo okrenuti Turskoj i samo o njoj razmišljamo. No, istina je da su nas dosadašnji uspjesi dodatno motivirali. Tri startne pobjede daju nam vjeru da možemo u polufinale."

Osjećate li euforiju koja vlada u Hrvatskoj i među hrvatskim navijačima u Austriji?
Kranjčar: "Najviše je osjećamo kad istrčimo na teren. Navijanje je fantastično, koliko je navijača samo došlo u Austriju, a da uopće nemaju ulaznicu. Dolaze vijesti iz Hrvatske, upoznati smo sa svime što se u domovini događa. No, moramo ostati čvrsto na zemlji."

Ćorluka: "Čujemo se svaki dan s prijateljima. U Hrvatskoj je ludnica, ali moramo misliti isključivo na našu igru. U svakom slučaju, hvala svima na podršci."

Sinoć i jutros ste gledali utakmice turske reprezentacije na Euru. Što ste novo saznali?
Kranjčar: "Ništa novo. Igrali su dosta neuredno u pozitivnom smislu. Za njih ne možemo reći što točno igraju. Pokazali su karakter kada su se u dvije utakmice vratili, ali da Čech nije napravio onu pogrešku, ne vjerujem da bi prošli dalje. Oni su nezgodna momčad, no mi se moramo usredotočiti na našu igru i ne misliti na njih."

Ćorluka: "Da nisu dobri, ne bi bili u četvrtfinalu. Pokazali su karakter, imaju nekoliko odličnih pojedinaca, posebice u napadu. Međutim, mi moramo misliti samo na našu igru i na to kako ćemo mi odigrati."

Smatrate li da je Hrvatska favorit u toj utakmici?
Ćorluka: "U ovoj fazi natjecanja nema favorita. Nismo se tako postavljali niti u skupini. Imamo dobru momčad i nadam se da ćemo pobijediti."

Kranjčar: "Vjerujemo u našu snagu, puni smo samopouzdanja, a imamo i razlog zbog čega se tako osjećamo. Ali sve je moguće. To je nogomet."

Turci se predstavljaju kao fanatična momčad. Je li kombinatorna igra recept s kojim ih se može pobijediti?

Kranjčar: Mislim da je. Kada krenu prema naprijed, ostavljaju puno prostora iza leđa zadnjeg reda. Ako će tako igrati i protiv nas, kombinatorna igra mogla bi biti naše glavno oružje."

Iz Francuske dolaze vijesti da biste ovog ljeta mogli prijeći u Monaco. Je li to istina?

Kranjačar: Nije vrijeme za takve razgovore. Sada isključivo razmišljam o tome kako da što bolje odigram na Euru. Ima puno kombinacija, ali ja sam za sada igrač Portsmoutha. Ne bih imao ništa protiv da tamo ostanem i iduće sezone."

Slaven Bilić: Za Budana završeno prvenstvo

Nakon što su Ćorluka i Kranjčar završili svoju dionicu, na red je došao izbornik Slaven Bilić koji je odmah u uvodu izvijestio nazočne o trenutačnom zdrastvenom stanju ozlijeđenih reprezentativaca.

"Igor Budan je otišao u Italiju na atroskopiju. Dobio je još jedan udarac u koljeno. Nije ništa ozbiljno, ali neće nam moći pomoći u susretu s Turskom. Srna je trenirao jutros, Rakitiću je danas puno bolje, a za Kneževića je Euro završen, kao što već znate od prije."

Je li prvenstvo za Budana definitivno završeno?
"Je, definitivno. Žao nam je, ali je tako."

Imate li namjeru pozvati rezervne igrače?
"Imamo, razmišljamo o tome, ali nećemo nikoga zvati za susret s Turskom. Ostalo je još dva dana do utakmice. Bilo bi glupo sada nekog zvati."

Šest pobjeda zaredom nitko nije ostvario na europskim prvenstvima. Jedino je Brazil na SP 1970. i 2002. sve pobijedio. Razmišljate li o postavljanju rekorda?

"Vidim da vas je malo sve ovo prebacilo. Niti Brazil nije to planirao, nego se postavio tako da u svakoj utakmici ide na pobjedu. Nismo si zadali prioritete, nismo ništa kalkulirali, svaku utakmicu smo išli na pobjedu, svaka je bila najvažnija. Tako će biti i dalje."

Jeste li proanalizirali Tursku?

"Sinoć smo ih gledali, a ujutro analizirali. Napravili smo dvd. Igrali su zadnju utakmicu dan prije nas, pa smo ih tada također gledali. Krasi ih jedna organizirana improvizacija. Uz fanatičnu borbenost, trku, motoričnost, imaju i nekoliko ekstra znalaca. Jedan od njih je Nihat. Radi se o sjajnom igraču. Dugo godina igra na visokoj razini u vrlo jakoj ligi. Ali mi ga se ne bojimo. Što god on pričao, nama je svejedno. Ne obaziremo se na to."

Iz turskog kampa stižu vrlo optimistične najave. Zvuče li vam bahato?
"Oni se hrabre kao što se i mi hrabrimo. Niti će nas to dodatno napaliti, a niti uplašiti. Mi živimo izolirano u svome svijetu. Nije istina da vanjski svijet na nas ne utječe, ali trudimo se da taj utjecaj bude što manji.

Je li prednost Hrvatske što će imati na raspolaganju sve ključne igrače? Turcima će nedostajati tri vrlo bitna igrača: vratar Volkan, veznjak Aurelio i branič Gungor.

"Sretni smo što nemamo kartona. Imali smo privilegij odmarati igrače u zadnjoj utakmici skupine. Ali nije da nemamo problema. Dva igrača ne mogu igrati. Knežević se nametnuo kao jedan od prvih opcija, a nećemo ga imati na raspolaganju, jednako kao i Budana. Da je danas utakmica, Rakitić i Srna ne bi mogli igrati. U petak će igrati samo najspremniji. Preveliki je ulog da bismo bilo što riskirali."

Bojite li se euforije koja je stvorena u hrvatskoj javnosti? Mnogi su mišljenja kako je Turska najslabija momčad u četvrtfinalu.
"To je kod nas uvijek tako. Podcjenjujemo naše uspjehe. Kad smo pobijedili Englesku, onda je to bilo zbog krtice bez ozbira što smo vodili i dominirali cijelom utakmicom. Kad smo Izraelcima nanijeli prvi poraz u Tel Avivu nakon šest-sedam godina, onda se govorilo kako su oni zapravo loša momčad. Sad su loši Nijemci, Poljaci i Turci. I stalno tako. Važno je da mi znamo vrijednost Turske koja ima svoje dobre i loše strane. Nema euforija, ali ima jedne goleme količine samopouzdanja."

Hoćete li vježbati kaznene udarce?

"Hoćemo. Nekoliko serija sigurno."
Minuta šutnje preminulom navijaču
Pred početak današnje press-konferencije održana je minuta šutnje za preminulog hrvatskog navijača Marina Zupčića koji je uoči utakmicu s Njemačkom u Klagenfurtu preminuo od srčanog udara. Na sutrašnjoj sahrani s početkom u 11 sati nazočit će i delegacija HNS-a predvođena dopredsjednikom Saveza Ivanom Brlekovićem. Sahrana nesretnog 20-godišnjeg navijača bit će održana na groblju u Matuljima, nedaleko od Rijeke.


Slaven Bilić: Sudi nam velikan
Glavni sudac utakmice Hrvatska - Turska bit će Talijan Roberto Rosetti, koji ima hrvatskih korijena. Naime, majka mu je iz Vodnjana, nedalko od Pule. Sudio je i kvalifikacijsku utakmicu između Hrvatske i Engleske u Zagrebu. Na otvaranju prvenstva nije svirao čisti jedanaesterac za Češku u susretu sa Švicarskom. Jeste li zadovoljni izborom suca?
"Naravno da je sudac bitan. Ja ga poznam iz talijanske lige. Sudi u Serie A, sudio je i puno utakmica Lige prvaka. Drago mi je da sudi jedan takav velikan. Ne vidim tu nikakav problem, niti prednost.

Osjećaju li igrači i stručni stožer pritisak zbog goleme potražnje ulaznica?

"Teško to podnosimo. Navijači stalno zovu. Ljudi ne shvaćaju da nemamo toliko ulaznica koliko oni traže. Inizistirao sam da to bude riješeno večeras. Neka se igračima daju ulaznice i neka ih oni spakiraju u kuverte i pošalji ih na odabrane adrese. Ma, znam da će i poslije toga biti poziva, ali tako ćemo barem smanjiti pritisak.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika