18.06.2008. / 19:27

Autor: Hrvoje Šimičević

Slučaj Ašner

Haider: Austrija nije Guantanamo

Izručenju Milivoja Ašnera, osumnjičenika za ratne zločine u Drugom svjetskom ratu, usprotivio se i predsjednik koruške vlade Joerg Haider, koji je kazao kako su Ašneri simpatična obitelj koja već godinama živi u Klagenfurtu.

"Odlučno odbacujem optužbu da štitimo navodne nacističke zločince", izjavio je dopredsjednik Udruge austrijskih sudaca i sudac na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu Manfred Herrnhofer, govoreći o slučaju Milivoja Ašnera, kojeg Hrvatsko pravosuđe traži zbog sumnje da je počinio ratne zločine za vrijeme Drugoga svjetskog rata. "Još 2004. protiv Ašnera je pokrenut postupak zbog sumnje u odgovornost za genocid, a 2005. iz Hrvatske je stigao zahtjev za njegovim izručenjem" - kazao je Herrnhofer, ističući kako je Austrija pravna država, a ne Guantanamo. Dodao je kako se postupak protiv Ašnera mogao voditi i prije nekoliko desetljeća, ali da su mnogi arhivi s ratnim spisima otvoreni u kasnim 90-im godinama.

"Ako Ašner zaista želi dati iskaz, kako to tvrdi britanski list The Sun, on to može u svakom trenutku učiniti. On je slobodan čovjek i nitko mu ne brani da sjedne u vlak i otputuje u Hrvatsku", dodao je Herrnhofer, a prenijela Hina. Sam postupak obustavljen je u Austriji nakon što je u nekoliko psihijatrijskih procjena Ašner proglašen nesposobnim za ispitivanje, a posljednji put u travnju 2008. godine.

Prema austrijskim zakonima, zabranjeno je izručivanje osobe koja nije sposobna za pravosudni postupak. Članak u britanskom listu The Sun potaknuo je austrijsko državno odvjetništvo da u utorak od policije istraži stanje stvari. Tomu se pridružio i austrijski list Der Standard, objavivši kako je prošlog mjeseca psihijatar iz Klagenfurta Max Neumann, koji je pripadnik 'desne scene', potvrdio da je Ašner dementan. Ne odbacuje se ni opcija angažmana drugog vještaka, što je potvrdio i glasnogovornik ministarstva, ističući s druge strane kako "nema razloga vjerovati da Haller ili vještak Peter Hofmann iz Graza svojim vještačenjima čine uslugu Ašneru", prenijela je Hina.

Izručenju se usprotivio i predsjednik koruške vlade Joerg Haider, koji je kazao kako su Ašneri simpatična obitelj koja već godinama živi u Klagenfurtu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika