19.06.2008. / 08:45

Autor: Nina Tomljanović

Velika Britanija

Brown: Irsko "ne" ne može ugroziti Hrvatsku

Brown je kazao kako je Sanader odradio velik posao na hrvatskom putu prema EU."Potpisali smo sporazum o suradnji naših dviju zemalja.

Na referendumu o Lisabonskom sporazumu Europske unije, jučer je s britanskim premijerom razgovarao i premijer Ivo Sanader. Dvojica premijera na sastanku su izrazili očekivanje da za Hrvatsku zbog toga neće biti posljedica. "Premijer Brown mi je rekao da za Hrvatsku neće biti prepreka ako ispuni svoj dio posla u pristupu Uniji", rekao je Sanader koji smatra kako još uvijek nema mjesta panici te koji tvrdi kako nema potrebe tražiti alternativna rješenja za Hrvatsku jer još uvijek postoji mogućnost da Irska sama prihvati Lisabonski ugovor.

"Nema šanse da bi Hrvatska bila ugrožena s negativnim ishodom Lisabonskog referenduma. To ne znači da mi podcjenjujemo taj ishod. Mi želimo da i Irska prihvati Lisabonski ugovor zbog činjenice da je ta zemlja bila jako siromašna kad je ušla u EU, a nakon ulaska je najviše profitirala" rekao je hrvatski premijer.

Brown je kazao kako je Sanader odradio velik posao na hrvatskom putu prema EU."Potpisali smo sporazum o suradnji naših dviju zemalja. Odnosi Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva su na zavidnoj razini. Mi čvrsto podupiremo Hrvatsku kao sljedeću članicu EU", naglasio je britanski premijer.

Ratificiran Lisabonski ugovor

U gornjem domu britanskog parlamenta jučer je zaključena ratifikacija Lisabonskog ugovora i time je Velika Britanija postala prva zemlja koja je to učinila nakon što su oporbeni zastupnici predlagali da se ratifikacija obustavi zbog ishoda irskog referenduma.

Vlada je priopćila kako će ugovor ovih dana dobiti kraljičin pristanak čime će stupiti na zakon. Gordonu Brownu, britanskom premijeru je od irskog referenduma upućen niz poziva da obustavi proces ratifikacije i proglasi ugovor mrtvim ili ga stavi na referendum, no on je to odbio učiniti."Poštujemo odluku Iraca. Oni su zatražili još vremena da rasprave o svojim prijedlozima za rješenje ove situacije", rekao je Brown te dodao kako oni nisu sugerirali ni da žele da se odgodi ratifikacija Lisabonskog ugovora u drugim zemljama ni da žele zaustaviti cijeli proces.

Velika Britanija je 19. zemlja Unije koja je ratificirala Lisabonski ugovor.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika