19.06.2008. / 12:20

Autor: Katarina Zorić

NEZADOVOLJSTVO

Prosvjed ribara u subotu

Ističu kako prosvjedom ribari ukazuju na inertnost državnih institucija i traže konkretne prijedloge za rješavanje pitanja svog opstanka, a to je prije svega cijena plavog dizela, pri čemu je jedinstveni ribarski stav da je cijena od 4 kuna najviša koja bi omogućila rentabilnost poslovanja, dok je sadašnja cijena 5,60 kuna

Nezadovoljstvo ribara kulminirat će u subotu na prosvjedu s kojega ribari žele uputiti poruke Vladi RH. Ceh ribara Hrvatske obrtničke komore izvjestio je danas da će se svi županijski cehovi ribara uključiti u organizaciju prosvjeda upozorenja najavljenog za subotu, 21. lipnja.

Ističu kako prosvjedom ribari ukazuju na inertnost državnih institucija i traže konkretne prijedloge za rješavanje pitanja svog opstanka, a to je prije svega cijena plavog dizela, pri čemu je jedinstveni ribarski stav da je cijena od 4 kuna najviša koja bi omogućila rentabilnost poslovanja, dok je sadašnja cijena 5,60 kuna.

Ceh ribara HOK-a, kako se navodi, odlučio se na prosvjed jer nezadovoljstvo ribara raste, a resorno Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja nije se očitovalo na zahtjeve hrvatskih ribara u najavljenom roku, a odgovora nema ni nakon najave prosvjeda.

Ribari zahtijevaju i da se primjena subvencioniranja cijene plavog dizela do 4 kuna treba uspostaviti što prije, te da pravo na tu cijenu ribarima treba priznati najkasnije do 1. srpnja. Također, traže i povrat dugovanja za poticaje iz 2005. i 2006. godine, nastala prema Zakonu o poticajima, a koja iznose gotovo 23 milijuna kuna.

Mirni ribarski prosvjed počet će u subotu u 10.00 sati, kada će se ribari od Istarske županije na sjeveru, do Dubrovačko-neretvanske županije na jugu, okupiti na izlazu iz luka.

Potpredsjednik Ceha ribara HOK-a Miljenko Milohnić rekao je kako će se u nekim županijama ribarski brodovi i brodice okupiti na nekoliko lokacija, kao što je slučaj u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, dok je, primjerice, u Šibensko-kninskoj županiji, prosvjed najavljen samo u Šibeniku.

Vezane vijesti

Ribari upozoravaju: Poglavlje Ribarstvo djeluje lijepo i bajno, ali što...

Ribari upozoravaju: Poglavlje Ribarstvo djeluje lijepo i bajno, ali što skriva?

Čelnici udruga profesionalnih ribara iz Istre odbacuju ocjenu po kojoj su sa zatvaranjem poglavlja o ribarstvu u hrvatskim pristupnim pregovorima s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika