19.06.2008. / 13:53

Autor: Lovro Vukojević

Irski premijer

Cowen: Referendum ne znači odbijanje Unije

Irski premijer Brian Cowen smatra da rezultat referenduma ne znači odbijanje Europske unije, te je naglasio je da će se vjerojatno u listopadu ponovno pregovarati o ratifikaciji ugovora.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i irski premijer Brian Cowen složili su se na sastanku u Bruxellesu da se irsko odbijanje Lisabonskog ugovora treba poštovati, ali da i drugim zemljama EU treba dati priliku da izraze svoje mišljenje. "Treba nam vremena da razmotrimo i analiziramo situaciju. Sada je prerano da Irska iziđe s održivim rješenjem", odgovorio je Cowen ma pitanje da li postoji šansa da Irska raspiše novi referendum prije izbora za EP u lipnju sljedeće godine.

Za usporedbu, većina zemalja EU je ratificirala novi reformski ugovor EU. Cowen smatra da rezultat referenduma ne znači odbijanje Europske unije, te je naglasio je da će se vjerojatno u listopadu ponovno pregovarati o ratifikaciji ugovora. Kada je upitan o mogućnosti izmjene dijela Lisabonskog ugovora koji se odnosi na broj europskih povjerenika, budući da je to jedan od razloga kritiziranja ugovora, Barroso je izjavio da ne želi o tome spekulirati, te dodao da bi to bilo vrlo teško učiniti jer se o ugovoru dugo i teško pregovaralo prije nego su ga zemlje članice potpisale.

Lisabonski ugovor predviđa da broj povjerenika od 2014. iznosi 23 broja zemalja članica. Kao podsjetnik, na referndumu je 53.4% irskih glasača glasalo protiv, a 46.6% je podržalo ratifikaciju Lisabonskog ugovora.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika