30.10.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

EUROPSKA UNIJA

EUROPSKA KOMISIJA PRIHVATILA ZAKONSKI PRIJEDLOG O KEMIKALIJAMA

EUROPSKA KOMISIJA PRIHVATILA ZAKONSKI PRIJEDLOG O KEMIKALIJAMA

Europska komisija (EC) u srijedu je prihvatila zakonski prijedlog koji nalaže da se oko 30.000 kemikalija od kojih su mnoge uobičajene u kućanstvima, podvrgne oštrome testiranju prije no što se odobre za uporabu, piše u četvrtak Večernji list. Riječ je o zakonu koji bi trebao stupiti na snagu 2005. godine, a kemijsku bi industriju koštao do 5,6 milijuna eura u idućih 11 godina. No, zato bi europsko zdravstvo u sljedećih 30 godina na račun njega trebalo uštedjeti 50 milijuna eura. Europski povjerenik za industriju Errki Liikanen do zadnjeg je trenutka zakon nastojao učiniti ” više prijateljskim za proizvođače”, a čak su i britanski premijer Tony Blair, njemački savezni kancelar Gerhard Schroeder i francuski predsjednik Jacques Chirac u zajedničkome pismu predsjedniku EC-a Romanu Prodiju zahtijevali da se izrada zakona, umjesto Općoj upravi za okoliš, povjeri Općoj upravi za industriju.
Prema novome zakonu, sve kemikalije koje se proizvode ili uvoze u količini većoj od tone moraju se registrirati u središnjoj bazi podataka pri novoosnovanoj Europskoj kemijskoj agenciji, koja će sve podatke o kemikalijama učiniti dostupnima javnosti. Za potencijalno opasne kemikalije slijedi provjera, a one za koje se to dokaže neće se automatski zabraniti, već će EC izdavati posebna dopuštenja samo za vrlo uske namjene, ali nikako više za uporabu u kućanstvu.
Udruge za zaštitu životinja upozoravaju da bi novi zakon mogao dovesti do velikoga porasta testiranja na životinjama.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika