19.06.2008. / 14:47

Autor: Petra Horvat

Sto godina ruskog filma

Tjedan ruskog filma u Zagrebu

Tjednom ruskog filma obilježit će se deseta godišnjica Motovun film festivala i stoti rođendan prvog ruskog filma

U Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) od 5. do 11. srpnja održat će se Tjedan ruskog filma. Rusija je ovogodišnja zemlja partner na Motovun film festivala (MFF), a program koji će festival predstaviti u Zagrebu nudi dobar uvid u sadašnjost ruske kinematografije.

Direktor MFF-a Igor Mirković najavio je prikazivanje jedanaest novijih naslova, a koordinatorica ruskog programa MFF-a Tanja Vrvilo istaknula je kako su filmovi sadržajno raznoliki i snimljeni od 1994. do 2007. godine. "Zajednička odrednica tih sadržajno raznolikih filmova je propitkivanje novog postsovjetskog ruskog identiteta, nostalgičan pogled unatrag, kritika zapada te identificiranje problema današnje mladeži", izjavila je Tanja Vrvilo.

U velikoj dvorani ZKM-a bit će prikazani suvremeni ruski filmovi, a u predvorju kazališta biti će postavljena izložba 40 ruskih kino plakata od 1908. do 1940. godine, te 80 grafika Sergeja Ejzenštejna. Izložbu će 5. srpnja otvoriti ruski povjesničar Maksim Pavlov, a filmove u programu će predstavljati filmska kritičarka Irina Pavlova.

Filmski program ovogodišnjeg festivala u Motovunu, koji počinje 28. srpnja, donijet će preko stotinu filmova, te predstaviti ključne filmove slavne ruske kinematografije. Ruski film slavi stoti rođendan, pa će u Motovunu biti prikazan i prvi ruski film "Pobunjenici s donje Volge - Stjenjka Razin" iz 1908. godine.

Nakon motovunskog festivala zagrebačka će publika od 30. srpnja do 5. kolovoza pratiti uobičajeni "Motovun u Zagrebu". Ulaznice za Tjedan ruskog filma u Zagrebu prodavat će se od 1. srpnja na blagajni ZKM-a po cijeni od 25 kuna.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika