19.06.2008. / 15:02

Autor: Lovro Vukojević

Sabor

Kajin: Hrvatska je eldorado za sumnjivi kapital

Iz redova HDZ-a zatražili su od oporbe da prestane Hrvatsku opisivati kao mračnu zemlju u kojoj vlada kriminal, ustvrdivši da se sustav suzbijanja pranja novca razvija, te da je ovaj zakon korak u pravom smjeru

Danas su klubovi saborskih zastupnika podržali prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, no oporba je istaknula da se ništa značajno ne čini po pitanju rješavanja pranja novca. Namjera je da se tim zakonom standardi usklade s onima Europske unije, pa bi se tako,na primjer , ograničilo poslovanje u gotovinskom novcu, na način da se zabranjuje gotovinska naplata iznosa većih od 105 tisuća kuna.

IDS-ovac Damir Kajin izjavio je da je Hrvatska "eldorado za sumnjivi kapital" i da je u tom smislu slična ostalim tranzicijskim zemljjama. Dodao je da je pranje novca prisutno u mnogim sferama hrvatskog gospodarstva i da mafijaši, umjesto zatvorenika, postaju ugledni članovi društva, a oni koji se usude pisati o tome, poput Dušana Miljuša, dobiju "palicom po glavi".

Prozvao je Ured za suzbijanje pranja novca zbog krajnje neefikasnosti, ustanovivši da 1 posto BDP-a, što iznosi oko 3 milijarde kuna, otpada na mafijaške aktivnosti 3 milijarde kuna. S tim se slaže i SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović, koja je podsjetila na izvješće Odbora za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma Vijeća Europe, po kojemu, izjavila je, Hrvatska, ne vodi brigu o mogućnostima da se prljavim novcem financiraju terorističke i ostale kriminalne aktivnosti.

Iz redova HDZ-a zatražili su od oporbe da prestane Hrvatsku opisivati kao mračnu zemlju u kojoj vlada kriminal, ustvrdivši da se sustav suzbijanja pranja novca razvija, te da je ovaj zakon korak u pravom smjeru.

Vezane vijesti

Milanovićeva vlada se ne snalazi i još nije počela vladati

Milanovićeva vlada se ne snalazi i još nije počela vladati

Neki će reći da Damira Kajina, potpredsjednika IDS-a, još nitko nije obavijestio da je vlast nedavno osvojila koalicija u kojoj sudjeluje njegova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika