20.06.2008. / 08:28

Autor: Katarina Zorić

Navijači u Beču

Očekuje se 200 tisuća Hrvata

Premda su organizatori Europskog prvenstva istaknuli kako ogled između Hrvatske i Turske nisu proglasili utakmicom visokog rizika, sasvim je sigurno kako će pojačati policijske snage na ulicama Beča. Do sukoba između navijača ipak je došlo, nakon dvije bačene dimne bombe među Hrvate u Stefansplatzu. Policija je ubrzo smirila konflikt

Beč nadziru jake policijske snage jer se očekuje veliki broj hrvatskih i turskih navijačaBeč nadziru jake policijske snage jer se očekuje veliki broj hrvatskih i turskih navijačaBeč je ponovno u znaku crveno-bijelih kockica, a tijekom dana očekuje se da će u glavni austrijski grad doći još nekoliko tisuća navijača iz svih dijelova Hrvatske. Veliki dio njih neće moći pratiti četvrtfinalnu utakmicu između Hrvatske i Turske na Ernst Happelu jer već neko vrijeme nema ulaznica te će tek šest tisuće imati priliku gledati utakmicu na stadionu. Međutim, dobar provod zajamčen je na bečkim ulicama i trgovima gdje će se također navijati za Bilićeve izabranike.

Noć je u Beču protekla mirno, a središtem grada patroliraju jake snage austrijske policije. Hrvatski i turski navijači glasni su i bučni, no u daleko manjem broju nego što je to bilo dan prije utakmice s Austrijom. Tada se utakmica igrala u nedjelju, pa su mnogi iskoristili vikenda za dolazak u austrijsku metropolu već u subotu. Na većini graničnih prijelaza je pojačan promet, no prava navala kockica očekuje se sredinom dana. Prema prvim procjenama u Beču se očekuje dolazak oko 200 tisuća hrvatskih navijača, ali i barem toliko Turaka.

Premda su organizatori Europskog prvenstva istaknuli kako ogled između Hrvatske i Turske nisu proglasili utakmicom visokog rizika, sasvim je sigurno kako će pojačati policijske snage na ulicama Beča, te posebice u navijačkim zonama i oko stadiona. Na dosadašnejm dijelu EURO-a hrvatski navijači nisu napravili nikakve veće izgrede, dok su Turci divljali po Zurichu. Do sukoba između navijača danas je ipak došlo u Stefansplatzu nakon što su Turci među hrvatske navijače bacilil dvije dimne bombe. Situacija se smirila nakon intervencije policije.

U susjednoj Njemačkoj živi oko tri milijuna Turaka, a veliki broj ih je i u Austriji. Međutim, niti hrvatska zajednica u te dvije zemlje nije zanemariva.

Austrijski organizatori Eura poručili su da i ovoga puta očekuju mirnu i sportsku atmosferu. Ipak, kažu, bit će spremni i za moguće probleme. Na terenu je raspoređeno 4600 navijača, uz pomoć 15 policijskih službenika iz Hrvatske i 4 iz Turske.

Fotogalerija

  • Beč nadziru jake policijske snage jer se očekuje veliki broj hrvatskih i turskih navijača

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika