20.06.2008. / 15:57

Autor: Petra Horvat

Ratni zločini Drugog svjetskog rata

Austrija Ašnera proglasila nesposobnim i oduzela mu državljanstvo

Austrija Ašnera smatra hrvatskim državljanom, no ponovnim je vještačenjem proglašen dementnim te ga odbija izručiti hrvatskom pravosuđu

Milivoja Ašnera je austrijska liječnička komisija proglasila nesposobnim za sudski postupak čime su samo potvrđene odluke prethodna tri vještačenja koja su ranije proveli austrijski liječnici. Austrijski su mediji prenijeli i podatak da Ašner, čije je izručenje Hrvatska zatražila od Austrije zbog optužbi za ratne zločine u Drugom svjetskom ratu, više nije Austrijski državljanin.

Austrijsko je pravosuđe naredilo najnovije liječničko vještačenje nakon što je u britanskom listu Sun objavljen intervju s Ašnerom u kojem on navodi kako želi izaći pred hrvatsko pravosuđe. Oko tog su se intervjua pojavili razni medijski napisi, a sam Ašner je za austrijski list "Kleine Zeitung" izjavio kako nije dao intervju za britanski list, te kako s nikim iz tog lista nije kontaktirao. No, Ašner je u sinoćnjem intervjuu za HTV-ov Dnevnik rekao da je spreman suočiti se s hrvatskim optužbama. Na pitanje poznaje li svoju navodnu žrtvu Dušana Janoševića koji se nedavno pojavio u medijima, Ašner je rekao da mu to ime nije poznato a nije ga ni prepoznao sa slike. Još je jednom rekao da mu je savjest čista te da nije odgovoran za zločine počinjene nad Srbima i Romima. Što se tiče njegova zdravlja rekao je samo da "su ipak godine prisutne" ali nije spomenuo neku određenu dijagnozu.

Austrijsko je državno odvjetništvo nakon Ašnerovih tvrdnji danih Kleine Zeitungu pokrenulo još jednu provjeru njegova zdravstvenog stanja, a nove polemike pokrenulo je pitanje Ašnerovog austrijskog državljanstva. Ašner je krajem 90-ih zatražio hrvatsko državljanstvo, čime je navodno izgubio pravo na austrijsko državljanstvo koje mu je ranije dodijeljeno. Nakon toga se vratio u Klagenfurt gdje je austrijskim vlastima najavio kako tek namjerava zatražiti hrvatsko državljanstvo, te kako želi zadržati i austrijsko. Kasnijom provjerom Ašnerove prošlosti i uloge u Drugom svjetskom ratu ustanovljeno je kako je Ašner već dugo posjedovao hrvatsko državljanstvo, te kako je lagao austrijskom pravosuđu. Prema procjeni austrijskog pravosuđa, dozvola za dvojnim državljanstvom dobivena je pod pogrešnim uvjetima, čime Ašnerova austrijska putovnica postaje nevažeća.

Austrijske su vlasti odlučile uzeti u obzir činjenicu da je Ašner sudskim vještačenjem proglašen dementnim te mu putovnica neće biti oduzeta, no prestaje biti važeća. Centar Simona Wiesenthala i dalje traži da Austrija Ašnera izruči Hrvatskoj, što Austrija odbija učiniti pozivajući se na njegovu nesposobnost za sudski postupak. Njemački tisak optužuje Austriju da osumnjičenima za ratne zločine Drugog svjetskog rata čini usluge i zataškava slučajeve.

Vezane vijesti

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Čelnik euroskupine Jean-Claude Juncker je u razgovoru u utorak na austrijskom državnom radiju O1 rekao da neće biti dubinskih promjena u programu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika