20.06.2008. / 16:53

Autor: Tanja Molvarec

Lisabonski ugovor

Milanović: Sarkozyjeve izjave se ne odnose na nas

Milanović smatra da ova izjava francuskog predsjednika nije usmjerena prema nama nego prema Europi

Na izjavu predsjednika Francuske Nicolasa Sarkozyja u kojoj tvrdi da nijedna zemlja ne može biti primljena u Europsku uniju dok se ne ratificira Lisabonski ugovor te da se to odnosi i na Hrvatsku, reagirao je i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Usprkos izjavi Sarkozyja oko nemogućnosti proširenja EU bez Lisabonskog ugovora, Milanović je uvjeren da se to nije ipak odnosilo na Hrvatsku. Milanović smatra da ova izjava francuskog predsjednika nije usmjerena prema nama nego prema Europi te da ovakav stav nije ono što je do sada zagovarao predsjednik Sarkozy. On je naime podupirao ulazak Hrvatske u EU.

Milanović objašnjava da Sarkozy možda na taj način želi motivirati skeptike da ipak prihvate ovaj ugovor, stoji u priopćenju. Francuska je sljedeća zemlja koja će preuzeti vodstvo EU.

Male šanse za češko "da" ugovoru

Lideri EU se boje da Češka neće biti u mogućnosti ratificirati Lisabonski ugovor. Njihove sumnje je potvrdio i češki premijer Mirek Topolanek koji je rekao da se ne bi "kladio" na češko prihvaćanje ugovora. Dodao je da neće pokušati zaustaviti proces ratifikacije u Češkoj ali da neće ni "siliti premijer da podupru Lisabon". Da bi stupio na snagu Lisabonski ugovor mora ratificirati svih 27 članica EU. Njih 19 ga je do sada prihvatilo.



Vezane vijesti

Dogovor vrha Europske unije: Promjena Lisabonskog sporazuma i zaštita eura

Dogovor vrha Europske unije: Promjena Lisabonskog sporazuma i zaštita eura

Šefovi država i vlada zemalja članica EU-a dogovorili su promjene Lisabonskog sporazuma. Time se stvara trajni krizni mehanizam, kojeg će moći… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika