20.06.2008. / 18:16

Autor: Tanja Molvarec

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a

Silovanje će se smatrati vrstom oružja

U tekstu rezolucije stoji da je seksualno nasilje ratna taktika kojoj je cilj poniziti, dominirati i utjerati strah te nasilno razbijati nacionalne i etničke zajednice te raseljavati civile

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je izglasalo rezoluciju kojom se silovanje smatra oblikom ratovanja odnosno oružjem u ratu. Silovanje žena u zemljama trećeg svijeta nisu tajna ni rijetka pojava. Vijeće sigurnosti, svjesno ovog velikog problema, uputilo je apel vladama da zaustave taj oblik nasilja nad ženama koje su nezaštićene i nemoćne.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je rako da je taj teški problem "u nekim zemljama koje se pokušavaju oporaviti od konflikta dosegnuo neizrecive i pandemijske razmjere". Rezoluciju je predložio SAD a izglasana je u prisustvu američke državne tajnice Condoleezze Rice koja je kazala da je taj dokument potvrdio da seksualno nasilje, osim na osobnoj razini žrtve, izravno ugrožava nacionalnu sigurnost i stabilnost države.

U tekstu rezolucije stoji da je seksualno nasilje ratna taktika kojoj je cilj poniziti, dominirati i utjerati strah te nasilno razbijati nacionalne i etničke zajednice te raseljavati civile. Seksualno nasilje također može radikalno pogoršati stanje tijekom konflikta, što može vrlo negativno utjecati na pokušaje uspostave mira, što može imati implikacije i na međunarodnoj razini.

Navodi se i da je u zemljama bivše Jugoslavije, u sudanskoj regiji Darfur te u Ruandi i Liberiji seksualno nasilje rijekom rata koristilo namjerno i bilo je masovno.

Vezane vijesti

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u nedjelju je jednoglasno osudilo sirijsku vladu zbog topničkih napada na Hulu u kojima je poginulo najmanje 108… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika