Objavljeno u Nacionalu br. 658, 2008-06-23

Autor: Eduard Šoštarić

Ekskluzivno iz Pariza

Hi-tech akvizicije hrvatske vojske

Nacionalov reporter s najvećeg sajma vojne industrije, pariškog Eurosatoryja, izvještava o novoj opremi i oružju koje će nabaviti MORH i MUP

AIMPOINT COMP M4 Ciljničke sprave najpoznatijeg svjetskog proizvođača na jurišnim puškama hrvatskih specijalacaAIMPOINT COMP M4 Ciljničke sprave najpoznatijeg svjetskog proizvođača na jurišnim puškama hrvatskih specijalacaProšlog tjedna nakon posjeta državnog tajnika MORH-a Mate Rabotega i hrvatskog vojnog izaslanstva najvećem ovogodišnjem svjetskom sajmu vojne industrije Eurosatory u Parizu, koji se održavao od 16. do 19. lipnja, donesene su važne odluke o daljnjem opremanju hrvatskih oružanih snaga. Povjerenstvo hrvatske vlade na čelu s potpredsjednikom Damirom Polančecom odlučilo je 19. lipnja 2008. da će Hrvatska dodatno opremiti 42 oklopna borbena vozila na osam kotača finske tvrtke Patria, a potpisivanje ugovora očekuje se za tjedan dana.

Vozila će biti isporučena u različitim verzijama, kao sanitetska, zapovjedna, vozila za izvlačenje, atomsko i biološko ratovanje, opremljena minobacačkim sustavom Nemo i vozila veze. Sva su ona zapravo vozila potpore, a prethodno već ugovorena 84 borbena vozila bit će opremljena oružanim stanicama Protector M151 12,7 mm norveške tvrtke Kongsberg. Tu odluku također je donijelo Povjerenstvo prošlog tjedna na temelju analiza hrvatskog vojnog izaslanstva koje je u Parizu još jednom posjetilo sve značajnije proizvođače oružanih stanica, izraelski Elbit i Rafael, te švedski Bofors s oružanom stanicom Lemur.

Upravo je švedski Lemur bio najveći konkurent norveškom Kongsbergu za odabir oružane stanice, ali je presudila velika serijska proizvodnja Norvežana za potrebe američkih i australskih oružanih snaga, kao i njihova dokazana pouzdanost na ratištima Afganistana i Iraka. Drugu veliku novost koju smo čuli boraveći na najvećem ovogodišnjem susretu vojnih proizvođača Eurosatory 2008 došla je od predstavnika francuske tvrtke Thales, najvećeg europskog proizvođača elektroničke vojne opreme.


HRVATSKA VOJNA INDUSTRIJA sudjelovala je na Eurosatoryju pod okriljem HGK i državne agencije Alan sa šest proizvođača pušaka, pištolja, kaciga, prsluka, snajpera i protuzračne obraneHRVATSKA VOJNA INDUSTRIJA sudjelovala je na Eurosatoryju pod okriljem HGK i državne agencije Alan sa šest proizvođača pušaka, pištolja, kaciga, prsluka, snajpera i protuzračne obraneThales ulazi u Hrvatsku, i to ne kao prodavač, nego partner splitskoj tvrtki PCE koja se bavi radijskim komunikacijskim tehnologijama za potrebe ratnih mornarica. Radi se o joint venture ugovoru u kojem Thales ulazi s 49 posto suvlasničkog udjela, a odluka o tome bit će donesena već ovog tjedna na sjednici hrvatske vlade. Hrvatsko vojno izaslanstvo na sajam je došloi s namjerom da obiđe proizvođače zapovjednih i komunikacijskih sustava za sve razine zapovijedanja, jer se takvo što nameće kao potreba hrvatskih oružanih snaga za koju godinu.

Na tom području kao rješenje nameće se europski konzorcij EADS sa svojim sustavom C4I. Ove je godine Eurosatory po mnogočemu bio poseban. U svjetskoj vojnoj industriji očito je došlo do velikih promjena, tenkovi i teško stacionarno topništvo odlaze u prošlost, primat su preuzela oklopna borbena vozila na kotačima za brzi prijevoz pješaštva i samohodne haubice na kotačima. U 21. stoljeću moderne vojske suočit će se s asimetričnim prijetnjama, odnosno prijetnjama koje su skrivene, iznenadne i nepredvidljive, bilo da je riječ o borbi protiv terorističkih ili gerilskih napada, improvoziranih eksplozivnih naprava na putovima, bombaša samoubojica i sličnih prijetnji.

Na bojištu će vladati kaos, a odgovor na to ne mogu biti masovni pokreti vojnih snaga i klasični oblici ratovanja. Eurosatory je označio prekretnicu u tom smislu. High-tech komunikacijski i informacijski sustavi, virtualni nadzor nad ratištem iz bilo kojeg dijela svijeta, senzori koji će rano otkriti opasnost, oklopna vozila na kotačima i s oružanim stanicama kojima vojnici upravljaju potpuno zaštićeni u vozilu, bespilotne letjelice, samohodno topništvo na kotačima te osobna zaštita vojnika obilježile su ovogodišnji Eurosatory.

SIMULATOR HELIKOPTERA izraelske tvrtke Rafael opremljen protuoklopnim raketnim sustavom SpikeSIMULATOR HELIKOPTERA izraelske tvrtke Rafael opremljen protuoklopnim raketnim sustavom SpikeS druge strane, na ovogodišnjem sajmu pokazalo se da su posljednjih godina nastupile velike promjene u europskoj obrambenoj industriji i da se snažno etabliralo nekoliko novih velikih kompanija koje nisu bile toliko značajne u svjetskim razmjerima 90-ih godina. Zasigurno se radi o odgovoru europskih država na okrupnjavanje američke vojne industrije. Tri su se europske kompanije našle među prvih deset najvećih svjetskih proizvođača naoružanja i vojne opreme, a to su BAE Systems, Thales i EADS. Eurosatory 2008 najveći je sajam vojne opreme i naoružanja u Europi, održava se svake druge godine i na njemu se izlaže uglavnom oprema kopnene vojske.

To je specijalizirani sajam namijenjen predstavnicima oružanih snaga iz cijelog svijeta i zatvoren je za zemlje koje su pod embargom, kao i za proizvode bez odobrenja. To je visoko specijalizirani sajam na 125 tisuća četvornih metara, za koji pretjerani interes ni ove godine nisu imali obični ljudi. Eurosatory je okupljalište isključivo ljudi koji su povezani s vojnom industrijom, bilo kao predstavnici ili potencijalni kupci.

Ove je godine na sajmu bilo više od tisuću izlagača iz 50 zemalja, sajam je posjetilo stotinu visokih državnih izaslanstava iz sedamdesetak zemalja i više od 50 tisuća posjetitelja i 600 novinara iz cijelog svijeta. Na sajmu je bilo i hrvatsko izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom Matom Rabotegom, brigadnim generalom Milanom Kneževićem i komodorom Ivanom Simičićem.

Ove je godine i hrvatska vojna industrija na prostoru nešto manjem od 100 četvornih metara, ali na izvrsnoj lokaciji u paviljonu neposredno blizu glavnog ulaza izlagala i svoje proizvode. U organizaciji Hrvatske gospodarske komore na hrvatskom je štandu izlagalo šest proizvođača “Šestan Busch” sa zaštitnim kacigama, Kroko sa zaštitnim prslucima, Đuro Đaković je na sajmu nudio rješenja u nadogradnji tenkova serije T-72, potom je bio izložen ručni bacač granata 40 mm i snajper kalibra 20 mm koji je već na testiranju kod američkih marinaca, HS Product iz Karlovca se pojavio s pištoljima koji se izvrsno prodaju u SAD-u, a na Eurosatoryu je bila i svjetska premijera njihove jurišne puške koja će uskoro na testiranje u Hrvatsku vojsku. Tvrtka Dok-ing predstavila je svoj program razminiranja, a na sajmu je bio Fakultet elektrotehnike i računalstva s protuzračnim sustavom Strela CRO-10. Direktor državne agencije za promet naoružanjem Alan, Ivica Nekić, rekao nam je da je vrlo zadovoljan rezultatima ovogodišnjeg sajma, odnosno posjećenošću hrvatskom štandu:

NACIONALOV NOVINAR na vojnom sajmuNACIONALOV NOVINAR na vojnom sajmu“Naš ukupni izvoz vojne industrije u posljednjih šest godina bio je 250 milijuna američkih dolara i Hrvatska samo donekle može biti zadovoljna, jer se moglo više. Uvjeren sam da sve što se sad događa kad je riječ o projektima opremanja Hrvatske vojske daje za pravo naslutiti još bolje dane za hrvatsku vojnu industriju, prije svega govorimo o pravima na proizvodnju i licencama za proizvodnju naoružanja i vojne opreme u Hrvatskoj kao i offset programima. Kroz te modele mi se možemo još više uključiti u ovaj industrijski sektor, jer s našom cijenom rada možemo biti vrlo konkurentni na tržištu. Stav države kako je prilikom većih kupovina vojne opreme i naoružanja važan prijenos tehnologije u Hrvatsku dovest će do toga da krenemo još snažnije na svjetsko tržište. S jednim ili dva dobra ugovora možemo u samo nekoliko dana doći do ugovora vrijednih milijardu američkih dolara.”

U razgovoru o nabavi pričuvnih dijelova za hrvatske vojne letjelice Nekić nam je potvrdio kako je ministar obrane Branko Vukelić jasno iznio stav da neće biti nikakvih posrednika u nabavi između Alana i ruske državne tvrtke Rosoboronoexport, ukrajinske Ukrstexport i rumunjskog Aerostara, takva odluka je na snazi i od toga se neće odstupati. Doznali smo i kako se s Rusima pregovara o kupnji dvaju novih VIP helikoptera Mi-171 za potrebe predsjednika i hrvatske vlade, ako se detalji pregovara završe na jesen, helikopteri će pristići iduće godine. Premda nam Nekić nije to rekao, Nacional je doznao kako bi četiri rabljena helikoptera Mi-8 iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva išla pod račun za kupnju spomenuta dva VIP helikoptera, a dio bi bio plaćen u gotovini. Predstavnici Hrvatske gospodarske komore koji su organizirali hrvatski štand potvrdili su nam da su već rezervirali prostor za sljedeći Eurosatory 2010. na 100 četvornih metara.

Od predstavnika njemačkog proizvođača pušaka Heckler & Koch čije se puške G36 nalaze u postrojbama Hrvatske vojske i policije doznali smo kako će u Hrvatsku vrlo brzo na testiranje puškostrojnica MG4 E, prvo u specijalnu policiju. Gotovo je sigurno da će se automatski bacač granata 40 mm istog proizvođača naći za godinu dvije na hrvatskim borbenim oklopnim vozilima.

Najveći svjetski proizvođač gusjenica za tenkove, njemački Diehl, već dugo u tome surađuje s Đurom Đakovićem, a sad se rješava problem zaštite od mina na hrvatskom tenku. Uspije li taj projekt, bit će to svjetski raritet i Đuro Đaković će biti jedina tvrtka koja će u svijetu moći tako nadograđivati ruske tenkove serije T-72.

Nabava ThalesaPod sloganom "Kaos je vaš neprijatelj" proizvođači sofisticiranih informacijskih tehnologija upozoravaju čelnike država kako je bojište postalo nepredvidljivo i nepoznato i da onaj tko vlada svim informacijama o vlastitim i neprijeteljskim snagama, te njihovu rasporedu, može imati prednost u takvom ratovanju. Hrvatska razmišlja o nabavi ovakvih sustava koji uvezuju sve elemente obrambenih sposobnosti i pokretom računalnog miša izdaju zapovijedi.

Vezane vijesti

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Danas u Parizu na svjetskom sajmu sigurnosti i obrane Eurosatory, Ðuro Đaković Holding d.d. (ĐĐH) i Patria potpisali su okvirni sporazum o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika