23.06.2008. / 08:41

Autor: Hrvoje Šimičević

EU

Hrvatska s Unijom potpisuje ugovor 2009. godine

Ulazak Hrvatske u Uniju zbog nenadanih poteškoća prouzročenim irskim 'ne' Lisabonskom ugovoru, uvelike će ovisiti o vremenskom okviru pronalaženja rješenja za ovaj aspekt. Država koja preuzima predsjedanje Unijom uvelike se zalaže za ulazak Hrvatske, koja pak do kraja 2009. godine mora ispuniti sve uvjete

Hrvatska bi sa Europskom unijom trebala zaključiti pristupne pregovore u sljedećih godinu i pol dana, te do kraja 2009. godine potpisati Sporazum o pristupanju u članstvo, piše Jutarnji list, pozivajući se na visokopozicionirane izvore iz država članica u Bruxellesu. Taj se cilj poklapa i s najavama predsjednika Europske komisije Emanuela Barrosa koji je kazao kako će Komisija izaći s vremenskim okvirom koji bi trebao označiti kraj tehničkih aspekta pregovora tijekom 2009. godine.

Naime, strategija Unije formirana za nadolazećih 18 mjeseci predviđa djelomično predsjedanje od strane nekoliko država članica, koje se zalažu za pristupanje Hrvatske u Uniju, što stoji i u službenim smjernicama koje definiraju ovo razdoblje: Od Slovenije predsjedanje će preuzeti Francuska, a do razdoblja zaključno s 2009. godine, službeni Pariz voditi će Uniju u koordinaciji s Švedskom i Češkom.

Uz nekoliko prepreka koje Hrvatskoj stoje na putu potpisivanju spomenutog Sporazuma, kao glavni se odnedavno promaknuo Lisabonski ugovor, što je prošlog tjedna potvrđeno izjavom predsjednika Francuske kako bez ratificiranja istog nema prostora za proširenja. Sličnu je retoriku upotrijebila i Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je proteklih mjeseci najviše promovirala Lisabonski ugovor. U nadolazećimm tjednima trebalo bi se tako definirati alternativno rješenje, koje će rješiti krizu EU-a rezultiranu referendumskim odbijanjem novog ustava Unije u Irskoj.

S druge strane, tijekom ovog vremena, ulazak Hrvatske u Uniju, uvelike će ovisiti o samoj Hrvatskoj: prvenstveno u iskazanoj kompetenciji da ispuni reformske pristupne uvjete i sve druge aspekte koje je Unija pred Hrvatsku stavila.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika