Objavljeno u Nacionalu br. 658, 2008-06-23

Autor: Dean Sinovčić

Sudbina nakon Eura

Pet razloga za Bilićev ostanak

Unatoč poslovnim ponudama bogatih europskih klubova, ne postoji ni jedna okolnost zbog koje bi Slaven Bilić napustio mjesto trenera hrvatske nogometne reprezentacije

BEZ HAJKE NA IZBORNIKA Slaven Bilić je prvi izbornik u posljednjih osam godina čiju smjenu nakon velikog međunarodnog natjecanja ne traže ni novinari ni javnostBEZ HAJKE NA IZBORNIKA Slaven Bilić je prvi izbornik u posljednjih osam godina čiju smjenu nakon velikog međunarodnog natjecanja ne traže ni novinari ni javnostBez obzira na ispadanje hrvatske nogometne reprezentacije u četvrtfinalu Europskog nogometnog prvenstva, izbornik Slaven Bilić je u protekla dva tjedna bio najveća zvijezda hrvatske reprezentacije i, uz niz odličnih nogometaša, jedna od najvećih zvijezda samog prvenstva. Prvi put u posljednjih osam godina ni javnost ni novinari ne traže smjenu izbornika kao što su to tražili za Miroslava Blaževića, Mirka Jozića, Otta Barića i Zlatka Kranjčara nakon njihovih neuspjeha, i prvi put očekuje se da reprezentacija s istim izbornikom može igrati još bolje u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo 2010. godine. Prvi put neki hrvatski izbornik prima čestitke nakon poraza.

Kvalifikacije za svjetsko prvenstvo počinju za dva i pol mjeseca, kada će Hrvatska kao domaćin 6. rujna igrati protiv Kazahstana a 10. rujna protiv Engleske. U tih dva i pol mjeseca proradit će nogometno tržište, najbolji igrači s Europskog prvenstva dobivat će bogate ponude, a isto će se događati i trenerima, prije svega Slavenu Biliću. Bogati engleski klubovi koji posljednjih nekoliko godina najizdašnije na svijetu plaćaju svoje nogometaše i trenere pokušat će angažirati Bilića jer za njih je milijun eura godišnje, koliko cijeli stručni stožer hrvatske reprezentacije na čelu s Bilićem dobiva po novom ugovoru s HNS-om, doista mali novac. Taj ugovor traje do 2010., odnosno do Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi. Međutim, Slaven Bilić sigurno neće prihvatiti ni jednu klupsku ponudu, bez obzira na to koliko bogata bila, i to iz više razloga.

Bilić zna da su najbolji igrači hrvatske reprezentacije iznimno mladi, da će napredovati te da će za dvije godine ova reprezentacija igrati još bolje. Luka Modrić će u rujnu, dan prije utakmice s Engleskom, proslaviti 23. rođendan, Eduardo da Silva ima 25 godina, Niko Kranjčar u kolovozu slavi 24. rođendan, Vedran Ćorluka ima 22 godine, Ivan Rakitić ima 20 godina, Darijo Srna i Danijel Pranjić su neznatno stariji, imaju 26 godina. Prva četvorica igraju u engleskoj, najjačoj nogometnoj ligi na svijetu i Biliću je izazov i zadovoljstvo voditi reprezentaciju koju čine ti igrači. Kao svaki ambiciozan i pomalo tašt izbornik imat će priliku nadmašiti Miroslava Blaževića i treće mjesto hrvatske reprezentacije s SP-a 1998., a to je nešto što nikakav novac europskih klubova ne može platiti. Tako mladu i kvalitetnu reprezentaciju ima još samo Nizozmska s Van der Vaartom (25), Van Persijem (24), Robbenom (24), Heitingom (24), Huntelaarom (24) i Sneijderom (24).



Prvu postavu hrvatske reprezentacije napustit će samo dva igrača, Niko i Robert Kovač - prvi će uskoro proslaviti 37.Luka Modrić Tottenham, 22 godine Juande Ramos, trener Tottenhama, rekao je da je sva sreća što su kupili Modrića prije Europskog prvenstva za 16 milijuna funti jer mu je sada cijena daleko veća, što dokazuje da je Modrić jedan od najboljih europskih veznih igračaLuka Modrić Tottenham, 22 godine Juande Ramos, trener Tottenhama, rekao je da je sva sreća što su kupili Modrića prije Europskog prvenstva za 16 milijuna funti jer mu je sada cijena daleko veća, što dokazuje da je Modrić jedan od najboljih europskih veznih igrača rođendan, drugi ima 34 godine, tako da se Bilić ne mora mučiti ni sa kakvom “smjenom generacija”. Za njih dvojicu ima i zamjene, Roberta Kovača zamijenit će 29-godišnji Ivica Križanac iz ruskog Zenita, a umjesto Nike Kovača u reprezentaciju će se vjerojatno vratiti 28-godišnji Jurica Vranješ iz njemačkog Werdera. Dakle, nema ni jednog razloga zbog kojeg bi ova reprezentacija mogla nazadovati ili stagnirati i, bez imalo pretjerivanja, Bilić može reći kako već sada ima sigurnih 16 igrača koji će igrati na SP-u 2010. godine.

Kada bi Bilić odlučio tijekom ljeta prihvatiti ponudu nekog inozemnog kluba, preko noći bi od nacionalnog heroja postao najveće razočaranje. Istovremeno, dao bi priliku predsjedniku nogometnog saveza Vlatku Markoviću da trijumfalno poentira riječima “svi ste me napadali zašto više ne produljim ugovor s Bilićem, a kada smo ga produljili, on ga raskida”. Bilić je s HNS-om potpisao novi, dvogodišnji ugovor prije mjesec i pol dana, tvrdeći da mu novac nije bitan jer ga samo zanima rad s reprezentacijom. Kada bi ga raskinuo, skočio bi samom sebi u usta, priznao da je lagao, da ga novac zanima više nego što se mislilo, bez obzira na to o kakvim je milijunima riječ. Niti će Bilić dopustiti da ga se kritizira, jer to i inače nikada nije volio, niti će dopustiti Vlatku Markoviću, s kojim nikada nije bio u idealnim odnosima, da slavi njegov odlazak. I zato Bilić neće otići s mjesta izbornika reprezentacije, barem ne ovog ljeta.

Niko Kranjčar Portsmouth, 24 godine Prije dvije godine Kranjčar je potpisao za engleski Portsmouth za 3,5 milijuna funti. Prve se sezone prilagođavao da bi u protekloj sezoni postao jedan od najboljih igrača ovog kluba te ga je nedavno Arsenal neuspješno pokušao dovesti za 12 milijuna funti.Niko Kranjčar Portsmouth, 24 godine Prije dvije godine Kranjčar je potpisao za engleski Portsmouth za 3,5 milijuna funti. Prve se sezone prilagođavao da bi u protekloj sezoni postao jedan od najboljih igrača ovog kluba te ga je nedavno Arsenal neuspješno pokušao dovesti za 12 milijuna funti.Kada se prije šest mjeseci spekuliralo kako bi Bilić, tada još uvijek bez novog ugovora, mogao nakon europskog prvenstva napustiti reprezentaciju i prihvatiti neku od ponuda europskih klubova, novac je imao iznimno značajnu ulogu. Bilić je po starom ugovoru primao 40 tisuća kuna mjesečno, bio je jedan od najslabije plaćenih izbornika u Europi, i nema sumnje da bi potpisom za bilo koji europski klub postao bogat čovjek. Ipak, financijske zahtjeve donekle je riješio povećavanjem ugovora s HNS-om, a još više pojavljujući se kao reklamni maneken u videospotovima uglednih kompanija, pa su neki mediji kalkulirali kako je Bilić, na račun pojavljivanja u reklamama, zaradio i do milijun kuna. Osim toga, HNS je na ovom europskom prvenstvu, ulaskom reprezentacije u četvrtfinale, zaradio 12,5 milijuna eura koji će se dijeliti na pola između HNS-a i reprezentacije. Od dijela koji će pripasti reprezentaciji, pretpostavlja se da će Slaven Bilić dobiti barem 300 tisuća eura. Kada se sve zbroji, Bilić još uvijek neće zaraditi onoliko koliko bi zaradio u inozemstvu, a to je barem milijun eura godišnje, ali će ove godine zaraditi dovoljno da ne razmišlja kako bi zbog novca mogao napustiti reprezentaciju.

U situaciji u kojoj se sada nalazi, Bilić je nedodirljiv, Vlatko Marković ne usuđuje se reći ni riječ protiv njega, većina medija i javnosti je uz njega, a to svakoj javnoj osobi godi. Osim toga, nema niti jednog hrvatskog trenera koji u ovom trenutku pretendira na mjesto izbornika i koji bi mogao reći da će on reprezentaciju voditi bolje od Bilića. Čak i kada bi se takav netko pojavio, svi bi mu se smijali. Kada se pisalo da će Bilić otići u njemački HSV, kao novi izbornik spominjao se Branko Ivanković, ali on s Dinamom nije mogao dobiti Basel i Brann, pa kako bi onda vodio hrvatsku reprezentaciju. Nasuprot tome, kada bi Slaven Bilić otišao u inozemstvo, u njemački HSV ili bilo koji engleski klub koji ga je tražio, nedodirljivost bi nestala.

Ovisio bi o hirovitosti vlasnika kluba, morao bi strepiti nakon gotovo svake lošije odigrane utakmice, a na eventualnoEduardo da Silva Arsenal, 25 godina Kada Arsène Wenger, trener Arsenala, kupi nekog igrača, onda on zaista i vrijedi. Kupio ga je lani za 7,5 milijuna funti i s njim je Arsenal dugo vremena protekle sezone bio vodeći klub engleske lige. Nakon što mu je slomljena noga Arsenal je počeo igrati sve slabije, pa tako i oni, i reprezentacija čekaju njegov povratak.Eduardo da Silva Arsenal, 25 godina Kada Arsène Wenger, trener Arsenala, kupi nekog igrača, onda on zaista i vrijedi. Kupio ga je lani za 7,5 milijuna funti i s njim je Arsenal dugo vremena protekle sezone bio vodeći klub engleske lige. Nakon što mu je slomljena noga Arsenal je počeo igrati sve slabije, pa tako i oni, i reprezentacija čekaju njegov povratak. čerečenje raznih novina ne bi se smio uvrijediti kao što je to znao napraviti u Hrvatskoj jer bi ga tada još više raščerečili. Uostalom, prije nekoliko dana na jednoj od njemačkih TV postaja prikazana je snimka s EP-a iz 1996., kada je Bilić udario njemačkog reprezentativca Christiana Ziegea dok je ležao na travi. U Hrvatskoj mu to opraštaju, njemački mediji ni u kojem slučaju. Bio bi samo jedan od dobro plaćenih trenera čija bi momčad morala pobjeđivati gotovo svake srijede i subote, inače slijedi nevjerojatan pritisak. Voditi klub čije igrače možda neće ni birati, a zatim trpjeti kritike, Biliću nije potrebno i zato neće napustiti hrvatsku reprezentaciju. Osobito kada u Hrvatskoj ima već formiranu reprezentaciju.

Dakle, ne postoji niti jedna okolnost zbog koje bi Bilić napustio reprezentaciju. Jedino na što treba obraćati pozornost, a što također neće ugrožavati njegovu poziciju, jesu događaji u HNS-u oko Vlatka Markovića i njegove eventualne smjene s mjesta predsjednika. Igor Štimac otvoreno je najavio kako je spreman postati predsjednik umjesto Markovića, ali je jednako tako rekao prije europskog prvenstva da Bilić treba ostati izbornik čak i ako reprezentacija izgubi na tom prvenstvu. Iako su neko vrijeme odnosi Bilića i Štimca bili zategnuti, Igor Štimac, ako postane predsjednik HNS-a, sigurno neće biti glup pa na Biliću trenirati veličinu vlastitog ega, kao što je to radio Marković.

Vezane vijesti

Torres: Bilić nas je sasvim paralizirao

Torres: Bilić nas je sasvim paralizirao

Pohvalu je izborniku hrvatskih nogometaša Slavenu Biliću dao napadač Chelseaja i španjolske reprezentacije Fernando Torres. - Hrvatski je izbornik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika